Peg Parnevik och Greta Thunberg

Kändisarnas bästa poster på internationella kvinnodagen 8 mars

Internationella kvinnodagen har inte gått obemärkt förbi. Så här har stjärnorna uppmärksammat dagen i sina sociala kanaler.

På Instagram har den som skrollat i flödet påmints av en lång rad profiler om att det är 8 mars. Vissa säger grattis, vissa visar upp sina favoritkvinnor och andra passar på att trycka på viktiga budskap. Vi har samlar kändisarnas hälsningar på internationella kvinnodagen 2020.

Greta Tunberg

Miljökämpen Grena Thunberg poängterar att de som drabbas hårdast av miljökrisen är kvinnor som lever på södra halvklotet under ekonomiska och socialt svåra förhållanden. ”Vi kan inte ha klimaträttvisa utan jämställdhet mellan könen”, skriver hon.

Greta skriver även att vi ska komma i håg att det kvinnor efterfrågar på 8 mars är fundamentala rättigheter, inte att få gratulationer eller att firas.

Nour el Rafai

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Den nyblivna mamman Nour el Refai skriver att hon i dag upplever sin trettioandra 8 mars, och sin sons första.

”Det ska börjas tidigt! Mvh från stolt medlem i ’pk-maffian’”, skriver hon under bildspelet på illa Sami som ligger och bläddrar i en barnbok med titeln ”Little Feminist”.

Nour fick sonen Sami med komikerkollegan Henrik Schyffert i slutet på förra året.

Peg Parnevik

Artisten och influensern Peg Parnevik har postat ett inlägg där hon hyllar kvinnans rätt till frihet.

”Låt kvinnor ligga runt och styra länder och äga sina egna kroppar och tjäna pengar och ha fullständig frihet”, skriver Peg.

Hon skriver att hon själv är privilegierad nog att kunna leva och utrycka sig som hon vill och att hon hoppas att samhället ska komma till en punkt där alla kvinnor kan göra detsamma.

Kristin Kaspersen

Tv4-profilen Kristin Kaspersen slår ett slag för de kvinnor som har inspirerat henne mest här i livet.

”Jag har turen att ha många fantastiska kvinnor runt om mig i alla åldrar som inspirerar mig, som får mig att skratta, som jag kan vara stark och skör hos”, skriver hon under bildspelet som visar mamma Lill-Babs Svensson, systern Malin Berghagen och flertalet vänner.

Ashley Graham

En anan nybliven mamma är modellen Ashley Graham. Hon har lagt upp en bild från sin förlossning med bildtexten:

”Den största smärta jag någonsin känt och den största bedrift jag någonsin genomfört. Förstå på denna internationella kvinnodag att oavsett vilka smärtor och prövningar vi alla har upplevt som kvinnor, så är vi så starka, kraftfulla och kapabla till att genomföra stordåd.”

Hon önskar följarna en fin dag och uppmanar till att fira varandras styrkor.

Hanna Hellquist

Det kan upplevas som pretentiöst att hylla varandra hit och dit. Det har krönikören Hanna Hellquist tagit fasta på genom att posta en bild på ett inlägg från sin vän Ina Lundström. Ina skriver att hon vill hylla alla ”oduktiga kvinnor”. De som ”suger på det dom gör, underpresterar, latar sig, äcklar sig, ger upp, är värdelösa förebilder och rent allmänt är oinspirerande.”

Hanna håller med, ”Ina har alltid rätt. Glad 8e mars!”, skriver Hanna.

Camilla Läckberg

Författaren Camilla Läckberg har postat ett bildspel på sina döttrar Meja och Polly. Hon skriver att de är den största anledningen till att hon firar internationella kvinnodagen. Tjejerna är ”laddade med självkänsla, medvetna om sitt värde, och fulla med smartness, humor, värme och medkänsla”, skriver Camilla.

”Se upp världen, Meja och Polly är på väg ut i den”, tillägger hon.

Efva Attling

Smyckesdesignern Efva Attling har postat en bild där hon bär en t-shirt med ett talande budskap: ”Feminists take no shit”. Hon skriver i bildtexten att varje dag är 8 mars. ”Women power”!

Daniel Paris

Influensern Daniel Paris postar också ett bildspel med kvinnor som har ser upp till så som Bianca Ingrosso, Kenza och Lady Gaga. Han poängterar, precis som Greta Thunberg, att det inte handlar om att säga ”grattis” till varandra, utan om att uppmärksamma orättvisor mellan könen.

”Det handlar inte om att säga grattis, utan om att göra någonting. Kampen för jämställdhet är allas och vi slutar inte förens vi är i mål!”

Kakan Hermansson

Karin ”Kakan” Hermansson har postat en bild där hon ligger på golvet och tittar på mobilen. Bredvid henne står ett stort fång av rosa blommor. Över bilden står det ”Refugeen Welcome Sverige”. Budskapet är en hint till Sverigedemokraten Jimmie Åkesson som nyligen delade ut flygblad till flyktingar vid gränsen till Europa med information om att Sverige är fullt. Kakan har nöjt sig med att skriva ”8 mars” i bildtexten.

Foto: TT, Instagram

LÄS MER:

Modemärken som uppmärksammar internationella kvinnodagen 2020

Därför uppmärksammas Internationella kvinnodagen

Här är kvinnorna som är mest spelade på Spotify 2020