I dag demonstrerar kvinnor världen över för mångfald och jämställdhet

Som en reaktion på Donald Trumps installation som president marscherar i dag tusentals kvinnor världen över för att försvara mänskliga rättigheter, mångfald och jämställdhet.

Läs mer: Donald Trump vs Barack Obama – här jämförs deras uttalanden om kvinnor

Donald Trump blev i går installerad som USA:s nästa president, och kritiken mot presidentens politik och retorik väntar inte. I dag anordnas demonstrationen ”Women’s March on Washington” i den amerikanska huvudstaden med över 600 systerdemonstrationer i städer världen över.

Med parollen ”kvinnors uppgång = nationens uppgång” kommer över 150 000 kvinnor, deras partners och barn att marschera för mänskliga rättigheter, mångfald och jämställdhet. Arrangörerna menar att det amerikanska valet har kantats av hat och hot riktat mot minoriteter och utsatta i samhället. De vill sända budskapet till makten i Washington att kvinnors rättigheter är lika med mänskliga rättigheter.

Lotta Kuylenstjerna har organiserat en systermarsch i Stockholm och tippar på att drygt 3 000 personer kommer att delta.

– USA:s politik påverkar oss globalt. Vi måste säga ifrån om att vi inte accepterar den retoriken och politiken. Vi står för något helt annat, säger hon.

Budskapet hon och de andra demonstranterna hoppas förmedla är ett om mångfald, respekt och att kvinnliga rättigheter är lika med mänskliga rättigheter.

Bland talarna på lördag finns Birgitta Ohlsson från Liberalerna, Anna Lindenfors från Amnesty International, journalisten och författaren Lisa Bjurwald och Victoria Kawesa från Feministiskt Initiativ.

Läs även:
Trumps svar på Meryl Streeps powertal om mångfald: ”Mest överskattad i Hollywood”
Nu kan du byta ut Trump – mot kattungar
Så reagerar kända kvinnor på Trumps seger

Foto: IBL