kandiskvinnors basta rad

Kändiskvinnornas absolut bästa livsråd

Maria Montazami, 50, tv-personlighet:

”Stressa för tusan inte med att ha allting! Det är okej att var lite fattig och ha mål i sitt liv och arbeta hårt för att uppnå sina drömmar. Var inte fast vid en kärlek som kanske inte är den rätta, det finns massor av fantastiska människor. Ibland så matchar inte personligheterna och det är okej.

Det är okej att bli sårad och kanske vara lite osäker. Det är vad jag försöker lära mina barn. Glöm inte heller bort var du kommer ifrån, glöm inte dina föräldrar och din släkt. Även om man kanske inte lyssnar på föräldrarna när man är tjugo ligger det långt inne i kroppen någonstans vad man lärt sig och det kommer fram sen. ”

Kom ihåg att man blir visare ju äldre man blir. Man kommer göra massor med misstag. Acceptera dina misstag, vila i dem och gå vidare. Låt dem inte förfölja dig eller göra dig ledsen. Alla gör misstag.”

Karolina Ramqvist, 39, författare:

”Jag tror att unga kvinnor får mycket råd som de inte behöver. Oftast vet man ju det mesta man behöver veta när man är ung, det svåra är att implementera detta i själva livet. Att till exempel orka göra slut med den man innerst inne vet att man inte passar ihop med. Jag antar att det jag skulle vilja ge mitt 20-åriga jag, om jag kunde nå henne så här, genom tiden, är styrkan och kapaciteten att följa sitt eget bättre vetande.”

YES: 10 kloka saker Jennifer Lawrence har lärt oss om livet

Lena Andersson, 45, författare:

”Allt finns kvar att upptäcka vid 20. Livet blir bara intressantare under det kommande kvartsseklet om det inte kastas bort på strunt och tristess. Alla ansträngningar du gör nu får sin belöning på något sätt. Så läs, tänk, förkovra dig, försök förstå, även om det inte ser ut att leda någonstans. Man vet inte vilka vägar som finns, men de öppnar sig. Sök dig till och håll fast vid vänliga, toleranta människor som inte dränerar din energi.”

Gudrun Schyman, 67, partiledare Fi:

”Det finns inte just något jag ångrar i livet, men jag önskar att jag hade förstått att jag skulle lärt mig fler språk. Jag läste engelska och det har jag haft stor nytta av, men jag läste inte franska eller spanska eller något annat. Hade jag vetat då hur globaliserade vi skulle bli hade jag tänkt annorlunda i mina val.”

Isabel Adrian Angello, 38, bloggare:

”Att jag inte skulle lyssnat på vad andra säger om hur jag ska leva mitt liv och vad som är rätt eller fel. Lyssna istället alltid på dig själv och din egen instinkt och var inte rädd att sträva efter någonting, även om det verkar vara omöjligt att nå. Du är unik. Även om ingen annan förstår hur du tänker, betyder det inte att det är något fel på dig. Du kommer aldrig åstadkomma det du drömmer om ifall du inte ens försöker!

Dina drömmar och idéer är lika unika som du. Därför är det bara du, som kan göra det omöjliga, möjligt.”

Caroline Winberg, 31, modell:

”Att jag kommer behöva kyssa många grodor innan jag hittar min prins.”

Girl power: 8 anledningar till att kvinnor är bättre än män


Carin Rodebjer, 46, designer:

”Jag önskar att jag tidigare förstått att man ska leva sitt liv för sin egen skull och inte jaga andras godkännande. Jag önskar att jag hade förstått att skola och utbildning var där för mig och inte där som ett test för hur duglig medborgare man skulle bli. Jag önskar att jag istället för att känna skam inför vad jag inte kunde istället hade känt lust inför allt jag skulle kunna lära mig.

Min kunskapstörst som vuxen har blivit omättlig och jag önskar att den inte hade varit så konfliktfylld och förvirrad som ung. Skola och utbildning är en fantastisk gåva och inget som ska upplevas begränsande.

Långt där inne vet du vem du är och vad du ska bli och man får kämpa för att inte tappa siktet på sina drömmar. Världen är en plats för alla.”

Josefin Craaford, 43, radioprofil:

”Mitt råd till mitt 20-åriga jag skulle vara att inte ha så bråttom och att inte oroa sig för att saker och ting är försent. Jag minns tydligt att jag tyckte jag var urgammal när jag var i 20-årsåldern och resonerade kring att det var försent för en massa saker. Som att mitt liv redan var på upphällningen. Man har så mycket mer tid i livet än vad man tror och ofta får du chansen att göra i princip allt du vill och lite till, men det kanske inte sker i den takt eller ordning som du tänkt. Ha is i magen! Det skulle jag säga.”

Kristina Tjäder, 44, designchef Dagmar:

”Var ärlig mot dig själv och följ din egen magkänsla, det är först då man kan staka ut en väg som blir meningsfull. Det är också viktigt att inte glömma av sig själv under resan, om man inte har sin hälsa/balans i behåll når man kanske inte sina mål och kan inte njuta av dem. Därför är det viktigt att lära sig att prioritera och att ta hjälp – man behöver inte göra allt själv. Lyckas man med balansen är i stort sett allt möjligt, det finns inga begränsningar, bara möjligheter.”

Kumba, 32, artist:

”Våga drömma och tro på dig själv. Är du vilsen och mår dåligt, våga be om hjälp!”

Läs också:
Emma Watsons bästa citat om feminism
Nu står kvinnan (äntligen!) i centrum på Facebook
Spice Girls comeback är närmare än någonsin

Foto: All Over Press, Lalastudios, TV3, Cato Lein, Jasmin Storch