Katarina Wennstam: ”Vi måste sluta tro att våldtäktsmän har horn i pannan”

Baaam var på plats när Sara Danius och Katarina Wennstam möttes för att diskutera #metoo. Vad händer nu? Och vart ska vi ta vägen?

Den 27 november arrangerades Klara K-dagen på Rival i Stockholm. Jämställdhetsbyrån Klara K drivs av Camilla Wagner och Petra Nedfors och arbetar för att främja kvinnors karriärer och för ett mer jämställt företagsklimat. Under dagen delades priser ut till kvinnor som gjort avtryck – och två av dem som prisades var Katarina Wennstam (Årets uthållighetspris 2018) och Sara Danius (Årets förebild). Se alla vinnare här.


Under dagen hölls också i en rad panelsamtal och i ett av dem möttes just Sara Danius och Katarina Wennstam för att tala om hur livet ser ut nu ett år efter metoo. Sara Danius berättade då att när hon fick höra om vad som rörde sig i Svenska Akademien (Behöver du en recap? Här finns allt om Svenska Akademien på 5 minuter) var det en kalldusch. I dag ångrar hon delvis att hon ens tackade ja till uppdraget som ständig sekreterare.

– På ett sätt ångrar jag beslutet att säga ja till att bli ständig sekreterare, för de åren kommer inte tillbaka. Men jag är också tacksam för att jag har fått uppleva metoo och jag är stolt över att ha kunnat bidra med något litet till den här internationella samhällsrörelsen. Men det var inte vad jag hoppades på när jag kom med i Svenska Akademien, säger hon och fortsätter:

– Det blev i alla fall rekordmånga kvinnliga ledamöter under min tid som ständig sekreterare. Som mest var det 7 av 18 stolar. I dag finns det en kvar, och om det inte säger allt så säger det i alla fall ganska mycket.


Katarina Wennstam har i decennier tagit kampen mot sexism och gett utsatta kvinnor en röst. Och hon menar att metoo faktiskt har förändrat hur vi ser på vittnesmål.

– Problemet med alla kvinnor som vittnar är att de blir de som får bära skulden eller blir ifrågasatta. Och det som är fullkomligt revolutionerade med metoo är själva mängden av vittnesmål. I det får varje enskilt vittnesmål bärighet av mängden som vittnar om samma saker, säger hon och får medhåll från Sara Danius:

– En av de stora insikterna med metoo är att det man uppfattat som ett privat problem mellan en man i maktposition och en kvinna är ett samhällsproblem. Det finns tydliga mönster som handlar om makt och förhållanden mellan män och kvinnor och tack vare metoo det vi det mönstret tydligare än någonsin förut. Det finns nu en medvetenhet om den kollektiva dimensionen och det är utifrån en vi måste agera.


En kritik som lyfts mot metoo är risken för falska vittnesmål, att oskydliga män hängs ut i ett pöbelvälde och till offentligt åtlöje. Det menar Katarina Wennstam är en överdriven oro.

– Det finns ingen statistik på att det skulle ske och dessutom förekommer falska anmälningar inom alla typer av brott. Tänk bara på alla bilstölder, när man anmäler bilen stulen låg det plötsligt ett nytt golfset i bakluckan också. Men när det handlar om sexuella övergrepp och våldtäkter måste man väga in den ofta hemska rättsprocessen. Folk är dumma i huvudet om de tror att man frivilligt genomgår det för att man bara haft ett dåligt ligg.

Hon vill snarare att vi nu riktar fokus mot de som begår övergrepp.

– Alla känner ett våldtäktsoffer och alla borde därför känna en våldtäktsman, men så är det inte. Det är något som gör att om en man på något sätt gjort en god gärning så tror vi inte han är kapabel att begå ett sådan brott. Men det är hit vi måste rikta ljuset och inse att en våldtäktsman inte har horn i pannan, säger Katarina Wennstam.

I veckan utsåg Baaam tio gånger kvinnor lyst upp i mörkret under 2018 – och två av de som tog plats på listan var just Katarina Wennstam och Sara Danius. Läs hela listan här!

Foto: IBL