Män får stånd. Kvinnor får dyna!

Killar får stånd och tjejer ...? Så här ska den kvinnliga upphetsningen heta

"Jag är så sugen på sex, jag dynar". Nu har den kvinnliga upphetsningen fått ett eget ord!

Läs också: Kåt och nyfiken? Bästa sajterna med porr för kvinnor

Det hann gå en bit in på 2000-talet innan snoppen fick sin motsvarighet i snippa. Och att män får erektion, stånd, stake, ståfräs och så vidare är bekanta begrepp. Men vad får en kvinna när hon blir sexuellt upphetsad?

Precis, det finns inget motsvarande namn för det. Trots att den fysiska reaktionen är minst lika komplex och härlig – och vanlig – som hos männen

Men det vill barnmorskestudenterna Jenny Hedlöf och Antonia Nordin ändra på. Tillsammans har de tänkt ut ett nytt ord:

”Dyna”.

När kroppen markerar att den är sugen på sex så dynar du. Eller så har du dyna. Ordet är nämligen tänkt att kunna böjas på olika sätt.

 

– För oss handlar det mycket om kommunikation, hur ska vi kunna prata om det här och förstå vad som händer när en kvinna blir sexuellt upphetsad, om vi inte ens har ett ord som beskriver könsorganets reaktioner, säger Antonia Nordin till Aftonbladet.

Via webbenkäter och egna undersökningar har Antonia Nordin och Jenny Hedlöf  tagit fram ordet, som kommer ur latinets tumescence, vilket betyder svullnad.

Det finns dock kritiska röster som menar att just dyna kan kopplas till det mindre bra klingande ordet madrass eller torra stolsdynor. Men det är inte ordet i sig som är poängen menar de:

– För oss är det inte viktigt att det blir ordet dyna, vi är öppna för förslag, det kanske finns ord som gemene man använder där hemma och då är vi bara glada om folk delar med sig av dem, säger de i samma intervju.