Så mycket dyrare blir paket från länder utanför EU – redan 1 mars

Det kommer att införas en ny administrationsavgift för alla varor från länder utanför EU. Och nu står det klart att ändringen kommer att träda i kraft redan 1 mars.

Läs också:25 vita sneakers – som är mer än bara vita sneakers

Baaam har tidigare skrivit om att Postnord planerat införa en avgift på paket från andra länder än EU-länder någon gång under våren 2018. Men nu kan SVT Nyheter avslöja att avgiften träder i kraft redan 1 mars.


Avgiften kommer att ligga på 75 kronor per paket från länder utanför EU som har ett värde på upp till 1 500 kronor. Är värdet för paketet högre kommer avgiften i stället att ligga på 125 kronor.

Anledningen till detta är att Postnord ska säkerställa att moms kommer in till statskassan och att paket värda över 1 500 kronor ska tullas. Detta då staten går miste om en halv till en miljard kronor i momspengar på grund av detta, enligt en beräkning från Tullverket.

– Det är bara att bita ihop och antingen betala för den billiga vara man ändå köpt eller konsumera mer på hemmaplan, säger Åsa Willcox, avdelningschef på Tullverket och ansvarig för dessa frågor.

Läs också: Anna, 33, blev frisk från vestibulit: ”Mitt sexliv började vid 30”


Den nya avgiften förväntas slå hårt mot billiga kinesiska bolag som Wish och Aliexpress. Då många varor beställda därifrån kan ta månader att nå fram gör det att ingen som beställt varorna visste om avgiften när de beställdes. Och eftersom 97 procent av produkterna har ett värde under 200 kronor menar Postnord att risken är stor att mängder av paket aldrig kommer att hämtas ut. Enligt SVTs beräkningar kan det handla om hundratusentals paket.

Trots det är det nya systemet nödvändigt, säger Tullverket, och hänvisar till att konkurrensen för butiker i EU inte är rättvis när e-handel från Kina sluppit undan både moms och tull.

– Det kommer säkert att vara väldigt negativa reaktioner från konsumenter i media, säger Åsa Willcox, avdelningschef på Tullverket, och fortsätter:

– Å andra sidan har vi många privata aktörer här i landet och andra länder som tacksamt tar emot den förändring som vi nu möjliggör.

Läs också: Det här klockslaget börjar kvinnor jobba gratis – varje dag

Foto: TT, IBL