Knytblusmanifestation till stöd för Sara Danius lockade över 1000

Knytblusmanifestation till stöd för Sara Danius lockade över 1000

I går samlades över 1000 människor utanför Börshuset i Stockholm för att stötta Sara Danius. – Nu kan man inte längre sopa övergrepp under mattan, säger en deltagare.

Läs mer: Krisen i Svenska Akademin på 5 minuter – detta har hänt

Efter turerna i Svenska Akademin avgick förra veckan Sara Danius som ständig sekreterare (har du missat var som hänt? Läs vår recap här). Kort därefter fylldes sociala medier med bilder på knytblusar och under hashtags som #knytbus, #backasara och #knytblusförsara visade svenskarna sitt stöd för Sara Danius.


I går eftermiddag hölls det på flera håll i landet manifestationer till stöd för den tidigare ständige sekreteraren. I Stockholm samlades över 1000 personer utanför Börshuset i Stockholm, skriver SVT. Torget var fullpackat med människor och manifestationer hölls även i bland annat Göteborg, Västerås, Jönköping och Helsingborg.

– Jag och alla andra här har fått nog. Nu kan man inte längre sopa övergrepp under mattan. Det här har blivit en större symbol – nu står vi tillsammans. Och det man förr viskade om – det gör man nu öppet, säger deltagaren Elin Nilsson till SVT.

Läs mer: Här delar männen ”runkmaterial” på sina fruar i Facebook-grupp

Cissi Wallin och Nina Rung är några av medarrangörerna till manifestationen. Enligt Nina Rung vill man genom initiativet visa på den förflyttning av fokus som har skett.

– Det som från början handlade om 18 kvinnors berättelser om sexuella övergrepp handlar nu istället om Sara Danius förmåga att leda Akademien, säger hon till SVT.

Foto: IBL