Pål Hollender är producent bakom dokumentären Kapten Klänning på TV4.

Kritik mot Kapten Klänning-dokumentären och Pål Hollender

I TV4:s dokumentär Kapten Klänning – polischef och våldtäktsman berättas den sanna historien om en av Sveriges värsta sexbrottslingar någonsin, Göran Lindberg. Men nu möter TV4 kritik: producenten, Pål Hollender, har nämligen själv köpt sex – i en annan dokumentär.

Den tredje september hade dokumentärserien Kapten Klänning – polischef och våldtäktsman premiär på TV4. Dokumentären handlar om den före detta polischefen Göran Lindberg som under många år arbetade med genusfrågor inom Polisen samtidigt som han våldtog och köpte sex av minderåriga.

2010 dömdes Kapten Klänning för misshandel, våldtäkt, grov våldtäkt, köp av sexuell tjänst, försök till köp av sexuell tjänst, medhjälp till köp av sexuell tjänst, medhjälp till försök till köp av sexuell tjänst och koppleri. Här kan du läsa mer om Göran Lindberg.

Köpte sex i dokumentär

Producent bakom dokumentären Kapten Klänning – polischef och våldtäktsman är Pål Hollender. Han har tidigare gjort den uppmärksammade dokumentärfilmen Buy Bye Beauty (2001) som handlar om sexindustrin och de ekonomiska förhållandena i Lettland.

I slutet av filmen visas grova och närgångna sexscener mellan Pål Hollender och sex av de lettiska kvinnor han har intervjuat i filmen.

– Jag betalade dem för att ställa upp i intervjuer och ställa upp på sex framför kameran. Det var mitt villkor, säger Pål Hollender i en intervju med Aftonbladet i januari 2001.

Han menar vidare att sexscenerna fyllde en viktig funktion, nämligen att visa hur Sveriges förhållande till Lettland ser ut.

– Vi kränker dem både ekonomiskt och kroppsligt. Och det första leder till det andra.

– Jag tyckte verkligen inte att det var trevligt. Och det gjorde inte kvinnorna heller, säger han i intervjun.

Kritiseras på Instagram

Pål Hollenders koppling till de två sexköpsdokumentärerna lyfts nu på flera stora Instagramkonton, bland annat på den feministiska samhällsdebattören Cissi Wallins. Hon skriver:

”Bara i ett patriarkat kan en dokumentär om en våldtäktsman som får finansieras av och sändas i TV4 produceras av en man som själv begått övergrepp på kvinnor, i en annan dokumentärfilm.”

Cissi Wallins Instagraminlägg om Pål Hollender och Kapten Klänning-dokumentären.

Skärmdump: Cissi Wallins Instagram

Ämnet har även dryftats på Twitter efter att flera har höjt ögonbrynen när de insett vem som producerat dokumentären om Kapten Klänning.

Läs mer:

Här är allt du behöver veta om Göran Lindberg (Kapten Klänning)

Uppdrag Granskning fälls för #metoo-programmet om Virtanen