Krönika om låten Flickorna i Båstad av Hov1.

Sofia Börjesson: ”Är Hov1:s Flickorna i Båstad feminisism eller kvinnohat?”

Har Hov1 skrivit satir med en knivskarp feministisk analys i låten Flickorna i Båstad eller är det bara ointellektuellt kvinnohat? Den frågan ställer sig Baaams popkulturredaktör Sofia Börjesson i den här krönikan.

Det här är Hov1
1:01

Efter reklamen: Det här är Hov1

(1:01)

Slå på ljud

Den här texten är en krönika. Åsikter och tankar som framförs i krönikan är skribentens egna.

Flickorna i Båstad är den senaste låten från Hov1 – ett av Sveriges största band med målgruppen unga tjejer. Men folk har hört av sig och är uppriktigt förvirrade, vad menar de egentligen?

Tjejerna i låten gör nämligen inte många rätt. De är för kåta, lägger för mycket tid på kläder och tror att de är unika för att de har ångest. Men mer om textraderna längre ner.

Satir eller kvinnohat i Flickorna i Båstad?

Den som har skrivit låttexten låter som en oerhört kränkt och förmodligen nyligen nobbad snubbe med aggressionsproblem. Eller ger jag Hov1 för lite kredd nu? Menar de kanske något helt annat med sina grova förolämpningar? Det kanske finns en knivskarp feministisk analys förklädd i ironi här?

Har Hov1 skrivit träffsäker satir eller är det bara ointellektuellt kvinnohat? Frågan måste ändå ställas, för varför skulle de vilja bita den hand som föder dem genom att vädra så ofräscha åsikter om sin egna målgrupp?

Okej. Här är mitt försök att välvilligt tolka Flickorna i Båstad som en satirisk text med feministisk analys.

Hov1-rader som:

Du blir inte skön för att du har sköna kläder

Hon har två väninnor med likadana kläder

Hon har för mycket fritid du ser det på hur hon klär sig

kanske egentligen betyder:

Det spelar ingen roll hur du ser ut, du kommer ändå alltid att dubbelbestraffas. Antingen försöker du för mycket eller så försöker du för lite. Så är det att vara kvinna. Det är piss och vi fattar.

Och rader som:

Du blir inte smart av den skiten som du läser

Du är inte unik bara för att du har ångest

Du blir inte smal av maten du äter

Och hon är inte snygg för nån gilla hennes bilder

kanske egentligen betyder:

Du kommer aldrig att bli tagen på allvar hur mycket du än läser på, en man som gissar kommer ändå alltid att bli mer trodd på. Det är patriarkatet, ladies, vi beklagar. Och ditt skeva förhållningssätt till mat och kropp är tyvärr en del av samma sak. Unik för att du har ångest? Bitch please, vi fattar att det ger ångest att aldrig duga, bli nedvärderad, tafsad på, mästrad och bedömd för sitt utseende varje dag. Klart du har ångest!

Och rader som:

Dem är alldeles för kåta – flickorna i Båstad

kanske egentligen betyder:

På grund av vår patriarkala samhällsordning har du tyvärr inte någon rätt att vara sexuell utan att ses som en slampa. Du har i och för sig inte heller rätt att vara för asexuell för då är du pryd. Men ändå: kåt som tjej – ej okej (för att put it in rhymes).


Eller så är låten Flickorna i Båstad bara ren och skär misogyni som uttrycks av ett gäng 24-åriga snubbar som har fått hybris. Vem vet.

Relaterade artiklar
Hov1:s kritiserade låt plockas bort från Spotify
Johanna Bladh: ”Dags att stoppa kvinnohatet på nätet”