Göran Lambertz och Fredrik Virtanen i offerkoftor.

OBS: Bilden är ett montage.

Sofia Börjesson: ”Nu myser Lambertz och Virtanen i sina offerkoftor”

Våldtäktsanklagade Göran Lambertz kallade till presskonferens där han utmålade kvinnan som anmält honom som mytoman – och SVT sände live. Baaams Sofia Börjesson förundras över utrymmet våldtäktsanklagade män med makt får på SVT och skriver: ”För mitt inre ser jag hur Lambertz och Virtanen sitter, iförda sina offerkoftor, och myser i värmen som skänks av statlig television.”
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige
1:03

Efter reklamen: 7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige

(1:03)

Slå på ljud

”Tafsar gör jag inte, men jag kladdar”, berättar Göran Lambertz där han sitter i sin trädgård med den samlade presskåren framför sina fötter. Han berättar att den unga juridikstudenten hade avvisat hans kramar och pussar ”så som man bör göra” men att hon senare, när de tagit en sista drink i soffan, plötsligt vänt och tagit initiativ till samlag. Något som det tidigare justitierådet i högsta domstolen var ”för svag i kött och i ande” för att motstå.

Göran Lambertz presskonferens sänds live i sin helhet på Sveriges Television. Den pågår i dryga timmen. Han namnger kvinnan som anmält honom för våldtäkt och utmålar henne som en galen mytoman.

För så kan en man med makt göra.


Året är 2017. Cissi Wallin går ut i sociala medier och namnger Fredrik Virtanen som den våldtäktsman som hon några år tidigare anmält. ”Jag har betett mig tölpigt och skitstövligt”, säger Virtanen men nekar till våldtäkten. Han skriver senare en bok där han får ikläda sig en varm och skön offerkofta och får sedermera göra en lång och sorgesam utläggning i SVT:s Uppdrag granskning där Cissi Wallins trovärdighet ifrågasätts.

För så kan en man med makt göra.

Bild från Uppdrag gransknings program där Cissi Wallin får frågan om hon inte tänkte på Virtanens familj.

Bild från Uppdrag gransknings program #metoo och Fredrik Virtanen som senare fälldes i Granskningsnämnden.

Något en kvinna utan makt inte kan göra är att anmäla eller namnge sin våldtäktsman utan att riskera att bli vanärad och misstrodd.

Men åter till Lambertz.

För några år sedan berättade nämnda juridikstudent öppet om en tidigare våldtäkt och blev därefter åtalad för förtal. Göran Lambertz skrev då ett rättsutlåtande till hennes fördel med orden:

”Det bör höra till en våldtagen kvinnas yttrandefrihet att berätta öppet om vem som har utsatt henne för våldtäkten. I målet torde det kunna visas att de uppgifter som XX lämnade om målsäganden är sanna. Det är därför försvarligt att hon lämnade uppgifterna.”

Göran Lambertz, toppjurist och tidigare justitiekansler och justitieråd i högsta domstolen, vet att det endast är 5 av 100 våldtäktsanmälningar som leder till fällande dom. Han vet också att kvinnans trovärdighet minskar (i lagens och i samhällets ögon) om hon tidigare har anmält våldtäkter som inte lett till fällande dom.

Ändå väljer han att nu anmäla staten för hur dåligt rättsystemet fungerar. Han är nämligen arg och besviken.

Jag säger som Leif GW Persson när han kommenterar Lambertz och det faktum att 9 av 10 som anmäls för våldtäkt aldrig lagförs:

”Det är där rättssäkerheten brister. Men Lambertz ser ungefär så långt som hans näsa räcker och han ser bara sig själv.”

Och jag ser faktiskt också bara Göran. För mitt inre får jag till exempel upp en bild av hur Lambertz och Virtanen sitter, iförda sina offerkoftor, och myser i värmen som skänks av statlig television.

För så kan män med makt göra.

Foto: TT, Shutterstock (bilden är ett montage)

Relaterade artiklar
Fredrik Virtanen och #metoo på 5 minuter – detta har hänt
Förtalskassan betalar skadestånd åt kvinnor som dömts för förtal under metoo