”Du är så vidrig!”
”Att du inte skäms?”
”Jag hatar människor som du!”
Orden på skärmen är bara ord. Jag försöker vara proffesionell, klickar bort, blockerar, går vidare till nästa meddelande. Upprepar samma procedur.
Det är bara ord.
Bara ord.
Men bara ord var det som fick en 13-årig flicka att ta sitt liv i Storbritannien 2013. Hon hade utsatts för mobbing online och orkade inte leva vidare.
Då väckte händelsen stor debatt världen över och i Sverige började vi prata om klimatet på nätet. Men vad hände sen?
Idag, 8 år senare, tvingas en av Sveriges största influencers – Bianca Ingrosso – stänga av sitt kommentarsfält för att undkomma alla elaka ord. Bloggaren Jannike Nordström kan läsa fruktansvärda påhopp på Instagram för att hon råkade vara sminkad på sin förlossning.
Och varje vecka skriver jag med kvinnor som funderar på att stänga ner sina konton för att de tvingas motta så mycket kritik.
Vet ni vilka som hatar mest på dessa influencers? Mestadels andra kvinnor. Unga som gamla, mammor, systrar, farmödrar.
Givetvis ska vi hjälpa varandra att bli bättre. Givetvis ska människor med stora konton ta ansvar, och när det blir fel bör man rätta till och göra om. Men låt mig påminna oss alla om en sak: det är vi som sätter tonen för det internet som våra döttrar ska växa upp i.
Vi behöver alla tänka efter vad vi skriver online, och till vem. Att Bianca Ingrosso medverkade i en reklamfilm som inte landade väl hos alla som såg den rättfärdigar inte att hon ska behöva motta dödshot. Hon ska inte behöva kallas för ord som ”vidrig”, ”omänsklig” eller ”dum i huvudet”. Jag talar i egenskap av influencer, men också en helt vanlig människa med känslor, när jag påminner oss alla att fundera över vilka krav vi ställer på vilka personer, och på vilket sätt.
Sociala medier är en fri plats, där du ska kunna skriva dina åsikter om det mesta som inte strider mot lagen. Det betyder att jag kommer stöta på massor av konton som kanske har mängder med följare, men som producerar ett innehåll som jag inte gillar. Det ger mig inte rätten att skriva elaka saker om personen. Hur mycket vi än önskar, så kan vi inte utkräva att influencers ska göra rätt hela tiden. Precis som vi människor gör fel ibland.
Jag har själv varit elak online. Jag har brusat upp, varit arg och skrivit långa inlägg i kommentarsfält för att jag så gärna vill att andra ska förstå det jag förstår. Men jag har fått lära mig den hårda vägen vad det kostar. Och jag önskar att vi alla i framtiden är mer snälla mot varandra online. Att vi försöker hjälpa varandra bli bättre, kanske hellre genom ett sakligt meddelande i dm än ett argt påhopp i kommentarsfältet, i synnerhet när det gäller misstag som kanske alla kan göra.
Vi skapar det klimat som våra döttrar kommer växa upp i – och jag vill inte att en enda tonårstjej till ska bli mobbad på internet.