Kroppspositiva instagramkonton hängs ut på porrsajt: ”Blir knappt förvånad längre”

Det har uppdagats att ett konto på en porrsajt systematiskt stulit bilder från svenska kroppsaktivister. En av de drabbade är Karin ”Kajjan” Andersson.

Att sociala medier hjälpt att bredda bilden av kvinnor som får synas är sedan länge känt. Borta är de stora modehusens monopol på den perfekta kroppen och med Instagrams genomslag i våra liv har allt fler kroppspositiva konton tagit plats för att visa att kvinnor är mer än bilder från reklam.

Men genomslagskraften och tillgängligheten kan också skapa oväntade problem och nyligen uppdagades att en användare systematiskt stulit bilder från svenska kroppspositiva konton och laddat upp dem på en porrsajt under rubriken ”Expose Swedish sluts”. En av de drabbade är instagramprofilen Karin ”Kajjan” Andersson:

– Jag fick höra om en annan kroppsaktivist som upptäckt att hon blivit uthängd på porrsajten och sedan visade det sig att vi var betydligt fler. Hon skickade en skärmdump till mig på albumet med mina bilder och började sen kontakta alla som gick att identifiera på bilderna, säger hon till Baaam.

Karin ”Kajjan” Andersson var en av de vars bilder hängts ut på porrsajten.

Karin ”Kajjan” Andersson var en av de vars bilder hängts ut på porrsajten.

Karin berättar att hon blev förbannad när hon insåg vad som hänt – men mer på fenomenet än på att hennes egna bilder låg ute.

– Jag blev betydligt mer arg när jag såg att den här första tjejen blivit uthängd. När det kom till mina bilder var jag inte längre särskilt förvånad och blev mest arg på den systematiska kränkningen i att på löpande band sno bilder och dela dem som vore de varor.


Andra som gått ut och berättat om att deras bilder också laddats upp på porrsajten är Lady Dahmer, Stina Wollter och Annika a.k.a. varmkorvboogie.


Personen som sägs ligga bakom detta utger sig för att vara en man från Stockholm som ”vill avslöja svenska slampor”. Men än är inte mannens identitet fastställd.

– Nej, vi vet inte identiteten på den person som la upp våra bilder, men han är inte ensam – flera av oss har upptäckt att deras bilder är stulna av flera andra användare också. Det vi vet är att personen på bilden som tillhör den profil som snodde bilderna har hört av sig till oss och meddelat att det inte är han som gjort detta och att han anmält identitetsstölden till polisen.

Hur ska ni ta detta vidare?

– Vi samlar alla vi kan identifiera på sajten och kollar vilka som känner sig bekväma med att vara med på en gruppanmälan. Så den är på gång tillsammans med skärmdumpar på allt.

Karin säger att hon inte kommer låta detta påverka henne i vad hon väljer att dela med sig av på sociala medier.

Karin säger att hon inte kommer låta detta påverka henne i vad hon väljer att dela med sig av på sociala medier.

Om någon efter detta blir rädd för att våga fortsätta dela bilder på sitt instagramkonto – vad vill du säga till dem?

– Jag förstår om man blir rädd och faktum är att det alltid finns en risk med att lägga upp bilder bland annat på grund av att de kan bli stulna på det här sättet. Så den som känner sig väldigt orolig ska naturligtvis följa det – man måste inte lägga upp bilder på sig. Jag vet om riskerna och vad som kan hända och har inga som helst tveksamheter kring att fortsätta jobba med Instagram på samma sätt som jag gjort. Någonstans får man bestämma sig om man vill att svin som dessa ska styra ens tillvaro eller om man vill göra motstånd. Jag väljer det senare men har full förståelse för att alla inte orkar, säger Karin.

Läs mer:

Amanda Oxell: ”Reklam skapas oftast för den som ska titta på kvinnans kropp”
Kroppsaktivisten Karin: 6 sätt att ge ditt barn en positiv kroppsbild
Linda-Marie om resan från självhat till kärlek: ”Jag har gråtit i provrum tusen gånger”