Kvinnornas val: Bli tagen på brösten eller bli inte insläppt på matchen.

Kvinnliga fotbollssupportrar ryter ifrån mot intim visitation

Kvinnliga supportrar som gillar att gå på allsvensk fotboll tvingas genomgå så kallade samtyckesvisitationer. Det innebär att de måste gå med på intim beröring för att få komma in på vissa matcher. "Det är inte samtycke i den betydelse det är tänkt", säger Elvira Eriksson, ordförande i Allmänna Supporterklubben.

Kvinnornas val: Bli tagen på brösten eller bli inte insläppt på matchen.

Gå med på att bli tagen på brösten vid en visitation eller så blir du inte insläppt på matchen. Så ser verkligheten ut för många kvinnliga supportrar på allsvenska fotbollsmatcher 2019, och det går under namnet samtyckesvisitation. Ett led i Polisens hårdare tag mot de allsvenska klubbarna, i jakten på olaglig pyroteknik på läktarna.


När den nya och mer intima samtyckesvisitationen infördes som ett av Polisens krav på klubbarna våren 2019 väckte det starka reaktioner, bland annat för att den innebär att visitatören ska känna runtom, över och under brösten samt upp i skrevet och bak på rumpan.

Instruktionerna på de nya visitationerna kom från en film på Riksidrottsförbundets hemsida som Polisen hänvisade till i sina villkor till fotbollsklubbarna. Men Mats Jonsson, säkerhetsansvarig på Djurgården fotboll, motsatte sig metoden direkt.

– Det första jag sa efter att ha sett den där instruktionsfilmen var att tillvägagångssättet var integritetskränkande och ingenting som vi över huvud taget tänkte tillämpa. Det var aldrig på tapeten för oss, och det hade vi lagstöd för.

Och Mats Jonsson var inte den enda som var kritisk. Riksidrottsförbundet backade till slut och valde att plocka ner filmen från hemsidan. Det gjorde i sin tur att Polisens skriftliga hänvisning till instruktioner inte längre ledde någonstans, och klubbarna var därför fria att visitera på sina gamla vanliga – mindre intima – sätt.

De närgångna samtyckesvisitationerna har dock fått ett uppsving efter sommaren vilket har fått, framför allt de kvinnliga, matchbesökarna att reagera.

– Nu har Polisen än en gång börjat trycka på arrangörerna kring hur man visiterar och de hotar med att inte låta oss släppa in lika mycket publik på matcherna och så vidare, förklarar Mats.

Den senaste utvecklingen har lett till att flera kvinnliga supportrar har fått nog och börjat polisanmäla visitationerna.


”Inte samtycke som det var tänkt”

Elvira Eriksson, ordförande i AIK-anknutna Allmänna Supporterklubben, är en av dem som har reagerat på de intima samtyckesvisitationerna. När AIK mötte Elfsborg i Borås var det rekordmånga kvinnor som skulle följa med på bortamatchen, men dagarna innan framkom det att integritetskränkande visitation skulle förekomma och supporterföreningen gick då ut med en varning.

– Många kvinnor och framförallt unga tjejer kände oro inför visitationen och därför stod jag och övervakade den under ganska lång tid. När visitatören bad om samtycke för att ta på och runt brösten svarade många kvinnor: ”Nej, jag vill egentligen inte, men jag vet att jag måste för att få komma in, så gör det då”. För vissa var visitationen ingenting, men jag såg också tjejer som utstod det med stort obehag. Och att en enda tjej ska behöva känna sådant obehag för att få besöka en fotbollsmatch, det tycker jag är fullkomligt vidrigt och ett stort problem.

Elvira Eriksson är även kritisk till att metoden kallas just samtyckesvisitationer.

– Det är magstarkt. Det är inte samtycke som det var tänkt, eftersom jag straffas om jag inte samtycker, säger hon.

Polisen menar att samtyckesvisitationerna är till för att förhindra bengaler på matcherna, vad tänker du kring det?

– Bengaler är olagligt och jag förstår att de måste göra insatser för att beivra det. Men trots hårdare och mer kränkande visitationer så har pyrotekniken inte försvunnit. Jag skulle önska att Polisen kunde konstatera det vi alla redan gjort: att det inte är så pyrotekniken kommer in, och sluta utsätta besökarna för detta.

Vad anser du är den största faran med samtyckesvisitationerna?

– Faran är ju att man skrämmer bort den publik som känner mest obehag för detta – tjejer.  Äntligen har vi börjat se fler tjejer och kvinnor som tar plats på våra fotbollsläktare och Polisen och arrangörerna svarar med att kränka deras integritet.


Fler aktörer säger ifrån mot Polisen

Men det är inte bara de kvinnliga supportrarna som har reagerat på Polisens metoder runt allsvenskan. Den senaste veckan har till exempel Miljöpartiet lämnat in en motion i frågan där de vill att regeringen ska gå in och se över Polisens tillvägagångssätt när det kommer till säkerhet vid fotbollsmatcher.

”Polisen ser supportrarna i sig, alla supportrar, som problemet istället för att rikta sitt arbete mot de i sammanhanget få personer som använder matcher för ordningsstörningar”, skriver de bland annat.

Även Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll (SEF) har kritiserat polisens arbetssätt i ett gemensamt uttalande:

”Vi vänder oss kraftigt mot att åtgärderna riktar sig mot breda supportergrupper som inte har med ordningsstörningarna att göra. Vår fasta övertygelse är att åtgärder ska riktas mot de individer som är skyldiga till brott, och att oskyldiga supportrar och supporterkulturen i stort ska hållas utanför detta. Den positiva supporterkulturen är en mycket viktig del av den svenska elitfotbollen.”

Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson poängterar att vanlig visitation vid fotbollsmatcherna alltid kommer att förekomma för att säkerställa trygga arrangemang, det är ingenting nytt och inte heller något som kommer att försvinna.

– Men det är skillnad på en vanlig visitation och att lyfta på en kvinnas bröst och känna under dem. Visitation är fortsatt jätteviktigt på våra matcher, men inte på det sättet.

Läs mer:

Vi listar 19 miltstolpar för damfotbollen – från 1914 till i dag

Caroline Segers kritik mot fotbollsvärlden: ”Vill ni ens att damfotboll ska finnas?”

VM i Qatar: Homoförbud och 17 andra diskriminerande lagar i landet

Mats Jonsson är säkerhetsansvarig på Djurgården fotboll där man har valt att inte tillämpa de intimare visitationerna.
Mats Jonsson är säkerhetsansvarig på Djurgården fotboll där man har valt att inte tillämpa de intimare visitationerna.
Elvira Eriksson är van matchbesökare och ordförande för Allmänna Supporterklubben.
Elvira Eriksson är van matchbesökare och ordförande för Allmänna Supporterklubben.