Kvinnor hade många huvudroller 2016 – men sa bara 27 procent av orden

Kvinnor hade många huvudroller 2016 – men sa bara 27 procent av orden

2016 var året då starka, kvinnliga huvudroller tog plats på bioduken. Starka och TYSTA huvudroller, visar en ny studie.

Jynn Erso, Harley Quinn, Wonder Woman, Dory, Black Widow. De kvinnliga storrollerna var många under bioåret 2016. Men enligt en ny studie från forskaren Amber Thomas var det kvinnor som helt ärligt inte fick så många sylar i vädret.

Det var när hon gick och såg ”Rogue One: A Star Wars Story” som hon fick idén. Det räcker nämligen med att titta på promo-planschen för att se vem som innehar huvudrollen i filmen – den kvinnliga karaktären Jynn Erso:

Läs också: ”Star Wars-filmen ‘Rogue One’ ger nytt hopp för kvinnliga hjältar”

Något hon dock noterade var att Jynn faktiskt är den enda kvinnliga karaktären på affischen – och sedemera även oftast den enda kvinnan i alla sina scener. Det är knappast något nytt och som vi skrivit om tidigare uppgår den sammanlagda taltiden för kvinnor i originaltrilogin, om man plockar bort Leia, till 63 sekunder.

Amber tog då tillfället i akt att gå igenom de tio mest framgångsrika filmerna under 2016 för att se hur det egentligen står till med jämställdheten – genom att studera hur mycket kvinnorna fick tala. Filmerna hon tittade på var:

# Captain America: Civil War

# Finding Dory

# Zootopia

# The Jungle Book

# The Secret Life of Pets

# Batman V. Superman: Dawn of Justice

# Rogue One: A Star Wars Story

# Deadpool

# Fantastic Beasts and Where to Find Them

# Suicide Squad

Resultatet var nedslående. I inte EN ENDA av de tio filmerna fanns en 50-50 fördelning mellan kvinnliga och manliga roller. ”Finding Dory” kom närmst med sina 43 %, men då hade filmen behövt hela åtta fler talande kvinnoroller. Och sämst var – ”Rogue One”. Trots att Jynn har huvudrollen är bara 9 % av karaktärerna som talar kvinnor. Och av de knappt 10 kvinnorna var en av dem en datorröst, en syntes i mindre än 5 sekunder och en sa totalt ett enda ord.

Om man bara ser till dialog hade ”Finding Dory” 53 % kvinnor som talade – 76 % av dem var dock Dory själv. Och i 78 % av den kvinnliga dialogen i ”Rogue One” är det Jynn som talar. Totalt fick kvinnor prata 27 % av tiden i de tio storfilmerna. Så mycket fick vi för de kvinnliga huvudrollerna.

Om du är intresserad av att läsa mer om studien finns alla filmer samlade i en interaktiv grafik här.

Läs mer:
Här är alla Disneyfilmer som släpps i år – och 2018 och 2019
Trots Selma i huvudrollen – så ojämställd är årets julkalender
Forskaren: Därför är det viktigt att julkalendern är jämställd

Bildkälla: Disney/Warner Bros