Kvinnor i idrottsvärlden talar ut: ”Jag säger nej. Han tar mina kläder. Han våldtar mig”

Nu är det idrottsrörelsens tur att göra ett #metoo-upprop. 2 290 kvinnor går ut under hashtaggen #timeout och berättar om sexuella trakasserier och sexism i idrottsvärlden.

Läs också: Här hittar du de hemliga #metoo-grupperna – bransch för bransch

Bransch efter bransch har ställt sig upp och sagt emot den sexism och de trakasserier och övergrepp de fått utstå.

Och nu är det idrottsvärldens tur. Under hashtaggen #timeout har 2 290 kvinnor satt ned foten och berättat om allt de tvingats stå ut med under så många år.


En av de som valt att träda fram är friidrottaren Moa Hjelmer. I ett inlägg på sin Instagram berättar hon om hur hon i samband med Finnkampen för 6 år sedan blev våldtagen av en annan idrottsman.

”Jag kände mig säker och trodde jag kunde lita på honom. Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig”, skriver hon.


Läs också: Över 4 000 journalister i upprop: ”Nog med övergrepp och sexism på redaktionerna”

En annan som ställt sig bakom uppropet och stöttar Moas berättelse är häcklöperskan Sanna Kallur.

”Det är nu det händer. Ingen står ut längre. Blir ledsen och arg av att höra Moa Hjelmers berättelse om våldtäkt i samband med en Finnkamp. Och som hon sedan fått bära själv i sex långa år. Det får aldrig aldrig aldrig ske igen”, skriver hon på sin Instagram.

Foto: IBL