så påverkas kvinnorna i afghanistan

Situationen i Afghanistan: Så påverkas kvinnorna

I veckan stod det klart att talibanerna hade tagit kontroll över Kabul, vilket gör att befolkningens framtid ser oviss ut. Såhär kan kvinnornas liv komma att se ut på sikt i Afghanistan.
De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren
2:30

Efter reklamen: De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren

(2:30)

Slå på ljud

På endast en dag tog talibanerna kontroll över Kabul, huvudstaden i Afghanistan, och just nu flyr människor i panik från landet. Tyvärr ser framtiden för landets invånare, och då speciellt kvinnor, ut att bli oviss.

– I värsta fall måste kvinnor bära burka, förbjuds att arbeta och får inte lämna hemmet utan manligt sällskap, säger Anders Fänge, tidigare landchef för Svenska Afghanistankommittén, till Aftonbladet.

Så kan kvinnors rättigheter kränkas i Afghanistan

Senast talibanerna styrde landet var på 90-talet och sedan dess har de, enligt experter på Afghanistan, förändrat sin retorik. Trots det är sharia-lagar att vänta, vilket betyder att det är kvinnors rättigheter som kan komma att inskränkas.

– Många kvinnor är väldigt oroliga för framtiden, men samtidigt fast beslutade om att de inte ska ge upp det som har uppnåtts, förklarade Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Andreas Stefansson i P1 Morgon.

Talibanernas maktövertagande kommer självklart ha en stor inverkan på kvinnor och flickors liv i framtiden. Enligt Anders Fänge, tidigare landchef för Svenska Afghanistankommittén, kommer deras framtid att påverkas på flera olika punkter.

Rörelsefrihet

Samhället kan komma att bli mer könssegregerat vilket kommer begränsa möjligheterna för kvinnor att röra sig fritt. Moralregler kan även komma att införas vilket kan betyda förbud mot musik, högklackade skor och viss klädsel.

– På arbetsplatser kommer kvinnor och män troligtvis att vara uppdelade. Men i värsta fall blir det en situation där kvinnor förbjuds att arbeta och får inte lämna hemmet utan manligt sällskap, samt måste bära burka, säger Anders Fänge.

Utbildning och jobb

Talibanerna har tidigare gett kvinnor rätt till att arbeta och att skaffa en utbildning förutsatt att det sker under islamiska principer.

– Men när de tillfrågats om vad dessa innebär, eller vilket samhälle de vill bygga så har de varit väldigt otydliga, säger Anders Fänge och fortsätter:

– Jag tror att det finns olika uppfattningar inom talibanerna och att de därför inte vill uttrycka någon bestämd uppfattning innan det har diskuterats och beslutats inom de ledande kretsarna.

Flickskolorna

Framtiden för de så kallade flickskolorna på landsbygden, som Svenska Afghanistankommittén under lång tid har stöttat, är även oviss.

– Talibanledningen sa tidigt att de tillåter flickskolor, men tillämpningen har varierat beroende på vad deras fältkommendanter har för åsikter. I vissa områden tillåts flickor gå i skolan upp till puberteten, medan andra har kunnat fortsätta ännu längre, under förutsättning att det är kvinnliga lärare.

I städerna

Framförallt i städerna, där talibanerna tidigare inte haft makten, kommer många av de mer liberala lagarna som stiftats i landet de senaste åren att försvinna, enligt Fänge.

– Störst skillnad blir det för kvinnor i den urbana medelklassen, som har utbildning och jobb, medan det ute i provinserna redan är ganska traditionellt.

Foto: TT

Källa: Aftonbladet

Relaterade artiklar
Vill du också fira kärleken? Här är 6 Pride-flaggor du hinner få hem till festivalen
Sofia Börjesson: ”Är Hov1:s Flickorna i Båstad feminisism eller kvinnohat?”