Lina Thomsgård: ”Det är ett underskott på intressanta berättelser om kvinnor”

Lina Thomsgård: ”Det är ett underskott på intressanta berättelser om kvinnor”

Lina Thomsgård tröttnade på att kvinnor skrevs ur historien – och bestämde sig för att göra en historiebok om enbart kvinnor.

Lina Thomsgård är kolumnist och programledare och en förkämpe för jämställdhet. 2010 tröttnade hon på dåliga bortförklaringar när bara män syntes i tv och artiklar och startade Rättviseförmedlingen. Fyra år senare drog hon i gång projektet ”Skapelsen” för att uppmärksamma behovet av mångfald och jämställdhet i musikbranschen. Och när hon så även ledsnade på att kvinnor aldrig fick synas i historieskrivningen skrev hon boken ”En annan historia”, som släpps i handeln den 20 januari.

– Jag blev trött i pekfingret av att räkna och peka på tröttsam statisik. Om det nu fattas berättelser om kvinnor så är det väl bara att börja berätta på bred front – för världen lider ett ohyggligt underskott på roliga, intressanta berättelser om kvinnor! Skolornas läroböcker, nyhetsmedia, lexikon och Hollywoodfilmer ger oss intrycket av att kvinnor utgör inte mer än 5-30% av mänskligheten, men så är det ju inte. Så vad har kvinnorna haft för sig i världshistorien? säger Lina.

Genom boken får läsaren lära känna allt från mattesnillen, husmödrar och politiker till låtskrivare, tennisstjärnor och börshajar. Och det är femtioen skribenter – bland andra Annika Norlin, Bilan Osman, Ebba Witt-Brattström och Tone Schunnesson – som fått välja varsin person att porträttera och berätta om.

– Jag valde skribenter jag älskar och dom fick i sin tur helt fritt välja en person att berätta om. Det blev en samling makalösa porträtt av poeter, äventyrare, protestsångerskor, forskare, aktivister, universitetsgrundare, orkesterledare, helgon, abolitionister, ekonomer, filmskapare, schlagermakare, konstnärer, professorer, bedragerskor, författare, barnmorskor och många fler. Och det gör mig överlycklig att folk av alla möjliga kön verkar sugna på att bredda världsbilden, inspireras och lära sig om nya hjältinnor.

Läs också: Loreen: ”Jag vill stärka kvinnor och förändra klimatet i världen”

När Lina själv sedan fick läsa om de många kvinnoöden som fallit i glömska var det främst två som etsade sig fast på hennes näthinna.

– Jag kommer alltid minnas Mama Masika, en kvinnorättskämpe från Kongo som gick bort i februari, och bedragerskan Anna Eriksdotter Ekelöf som klädde sig som en påhittad Greve Carl för att få leva ett fritt liv.

Hon säger att anledningen till att det är så viktigt att lyfta upp historiska kvinnor är för att vi behöver påminnas om att vi har större möjligheter i samhället än vi tror.

– Vi behöver inte vara bara 5-30% av samhället. För att citera Edith Södergran: ”Det anstår mig inte att göra mig mindre än jag är”. Boken består av personer vi kan referera till, citera och inspireras av och den visar hur vi vanliga dödliga kan skriva historia, säger Lina Thomsgård.

Läs mer:
Trots Selma i huvudrollen – så ojämställd är årets julkalender
De är nominerade till Stora feministpriset 2016
10 stunder under 2016 då kvinnor lyste upp i mörkret

Bildkälla: IBL