Linda Hallberg: “Jag vill få bort alla regler!”

Linda Hallberg: “Jag vill få bort alla regler!”

Linda Hallberg är Skandinaviens största sminkbloggare och en influencer med närmare en miljon följare på Instagram. Baaam tog ett snack med den 28-åriga skönhetsstjärnan om det konstnärliga drivet, prestationsångesten och det egna makeup-märket LH Cosmetics.

Vad är tanken bakom ditt nylanserade sminkmärke LH Cosmetics?

– Jag gillar att gå lite mot strömmen och att använda saker där man inte ska, som läppstift på ögonen och ögonskugga på läpparna. Sådana slags multifunktionella produkter är något som jag har saknat i makeup-världen och det blev startskottet till mitt egna sminkmärke. Hittills består det av paletten Infinity och en uppsättning sminkborstar i syntethår. Jag ville skapa något som kan användas till allt och det därför som jag inte har satt några etiketter på produkterna. Färgerna är bara färger som du kan göra vad du vill med. Det finns olika texturer och nyanser men inga benämningar som highlighter, ögonskugga, läppstift eller liknande. Samma sak gäller för borstarna. Jag vill helt enkelt få dig att tänka i nya banor kring makeup och ge dig redskap som släpper loss kreativiteten!

Berätta om ditt tidigaste makeup-minne.

– Jag har alltid varit en liten teaterapa och upptäckte tidigt hur smink och kläder kunde förvandla mig till olika karaktärer. Min första sminkpryl var en ljusblå ögonskugga. Jag fick inte ha den i skolan, men det hade jag ändå! Jag minns hur jag målade mig hela vägen upp till ögonbrynen och kände mig coolast i klassen.

När kom du på du att du ville bli makeup-artist?

– Jag älskar färg och form och ritade och målade mycket när jag var yngre. Med tiden upptäckte jag att jag tyckte det var ännu roligare att måla på människor än på papper. Framförallt för att papper inte är särskilt pratsamma! Det blir väldigt tyst och ensamt och jag kan vara väldigt pratig och gillar att vara social och hänga med människor.

Läs också: Så blir du ett proffs på Instagram (bloggarnas tips!)

Hur skulle du själv definiera din sminkstil?

– Någon beskrev mig som makeup-konstnär, det tyckte jag var väldigt fint! Jag har aldrig varit intresserad av makeup för att göra mig snyggare, snarare använder jag min konstnärliga sida för att uttrycka känslor med makeup. På så sätt blir det mer som att jag målar än att jag använder en särskild teknik.

Hur hittar du inspiration till dina spektakulära sminkningar?

– Inspirationen kommer oftast medan jag håller på. Men jag måste hålla på hela tiden för att hålla det levande. Det är inte så att jag kan åka iväg på semester och slappna av och tro att jag ska få massa ny inspiration. Det skulle ta stopp i huvudet om jag inte sminkade mig på en vecka!

Händer det att du ledsnar på att ständigt synas i sociala medier?

– Ja, jag kräks på sociala medier ibland! Samtidigt så är det mitt jobb vilket gör att jag inte bara kan pausa. Det är som vilket jobb som helst, klart att jag också får svackor och inte känner mig så kreativ alltid. Då blir det mycket bruna och gråa sminkningar, he he. Jag tycker att Instagram har gått alldeles för långt med alla filter och rumpbilder. Allt för att få följare liksom. Jag spär säkert på det också, men ärligt talat så har jag aldrig använt ett blurrande filter för att min hy ska se bra ut på Instagram. Visst retuscherar jag mina bilder, det är inget jag hymlar med, men folk ska kunna se mig på riktigt och känna igen mig. Det tycker jag är viktigt.

Läs också: Sex enkla sminktips för att se piggare ut (som fungerar!)

Vilka beauty-profiler följer du själv?

– Jag är besatt av makeupartisten Alex Box. Hon är en extremt stor inspirationskälla för mig. Hon gör galna grejer med makeup som jag gillar. Överlag är jag mycket mer intresserad av profiler som är konstnärligt lagda och har “det”. Det räcker inte med att bara visa att man har lärt sig en viss teknik, för en teknik kan alla lära sig. Men alla har inte det där lilla extra. Alex Box är beyond begåvad och jag tror att jag skulle börja gråta om jag träffade henne.

På vilket sätt har framgången förändrat dig?

– Jag tror att den har gjort mig till en bättre version av mig själv. Saker och ting har fallit på plats och jag har lärt mig mer om mig själv, inte minst genom arbetet med att utveckla produkterna till LH Cosmetics. Men stundtals tvivlar jag fortfarande på mig själv och lider av extrem prestationsångest. Jag måste prestera bättre och bättre hela tiden, annars så blir jag väldigt besviken på mig själv. Ofta önskar jag att jag kunde klona mig själv till fem personer! Jag vill kunna göra allt och vill alltid att alla runt omkring mig ska må bra, det gör att jag ger väldigt mycket energi hela tiden. Ofta känner jag mig helt tömd när jag kommer hem på kvällen. Men jag kan inte hjälpa att jag mår bra när andra mår bra, jag vill inte vara en bitch!

Vad vill du förändra inom skönhetsindustrin?

– Framförallt vill jag få bort alla regler! Det är just det som jag vill förmedla med mitt eget makeup-märke. Det ska vara enkelt och du ska inte behöva ha så många produkter. Men kanske ännu viktigare är att jag vill inspirera till att skapa, testa och leka med färgerna. Gör din egen grej, det är ok! Var den du vill vara och folk kommer att gilla dig för den du är. Jag ville vara en rocktjej när jag växte upp, med trasiga jeans och piercings i näsan, men jag vågade inte för jag var rädd att folk skulle stöta ut mig. Det släppte när jag flyttade till Stockholm. Då intalade jag mig själv att “nu skiter jag i vad folk tycker, om folk vill sluta umgås med mig för att jag är den jag är så får dem göra det. Det är deras förlust. För nu tänker jag inte lyssna mer på vad andra säger”. Det tankesättet förändrade allt, nu är jag mig själv och jag mår så mycket bättre!

Vilken är den finaste komplimangen du fått?

– Oj, det finns flera! “Du är finare i verkligheten än du är på bild”. Det tycker jag var väldigt gulligt sagt! Och “du verkar vara en så himla snäll person med fötterna på jorden”, det betyder jättemycket för mig att få höra, särskilt när allt jag gör handlar så mycket om utseende. “Jag träffade dig på stan och du va så himla trevlig och jag trodde inte det”. Såna saker väger tungt och är så mycket viktigare än andra typer av bekräftelse. Mina fans är så viktiga för mig. Utan er hade jag inte varit här, det är ni som har gjort att jag är den jag är idag.

Av: Filippa Berg

Läs mer:
Linda Hallberg väljer sina 7 beauty-favoriter
Linda Hallberg: ”Här är mina 7 bästa skönhetstips”
Hör kända svenska kvinnors berättelser om sexuella trakasserier

Bildkälla: LH Cosmetics