Linn ändrade rubriken i tidningen – ett viktigt statement för kvinnor

Linn blev irriterad av rubriken i tidningen och ändrade texten. Nu sprids bilden på nätet och de positiva kommentarerna flödar in.

När Linn Hillerbo Jämthag såg rubriken ”Tafsande på krogen – ett problem för många unga kvinnor” på lokaltidningens förstasida bestämde hon sig för att ändra den. Hon tog fram en tuschpenna och skrev om den till ”Tafsande på krogen – ett problem hos många (unga) män”.

– Jag blev inspirerad av alla andra kloka människor i mitt liv och inom den feministiska rörelsen. Jag tänkte att om jag bara ändrade lite i texten så skulle budskapet komma fram. Artikeln var bra och lyfter problemen, men det var just rubriken som kändes missvisande.

Missa inte! Pär Lernström röt ifrån mot NK:s skyltdocka – nu tar de bort den

Linn är irriterad över att fokus ofta hamnar på kvinnan när det gäller sexuella trakasserier och våld mot kvinnor.

– Det är ett stort problem. Att fokusera på offret leder inte till något. Vi måste titta på det egentliga problemet. Man kan inte säga: ”kvinnor, det här ska ni göra för att inte bli utsatta”. Det är inte där problemet ligger. Sådana här rubriker gör att det blir ett kvinnoproblem och inte ett samhällsproblem, vilket det egentligen är, säger Linn.

Linn publicerade sedan bilden på Facebook och det tog inte lång tid innan den spreds. I skrivande stund har bilden delats över 7 500 gånger och positiva kommentarer strömmar in.

– Det är så häftigt att den har delats så mycket och att responsen har varit så positiv. Det är ett tecken på att många håller med om problemet. Det är inte förrän vi ser problemen som vi kan göra en förändring. Om det uppmärksammas kan vi göra skillnad. Ju fler vi är som ser problemen, desto fler är vi som kan hjälpa till förändra och förbättra världen!

Vi håller verkligen med Linn, gör du?

Läs mer
Hennes fotoserie hyllar plus size-kroppen och ska skapa nya ideal
Se klädmärket som visar samma outfit på olika kroppar
Här hjälper Beyoncé en av sina dansare att fria

Bilder privat