Linnéa Claeson: Det här min önskelista till svenska politiker

Linnéa Claeson: Det här min önskelista till svenska politiker

Hårdare straff för sexualbrott, samtyckeslag och sex och samlevnad i skolan. I sitt sommarprat presenterar Linnéa Claesson en önskelista till Sveriges politiker.

Läs mer: Linnéa Claesons briljanta hämnd mot kvinnohatet – mejlade alla hans vänner

I dag är det handbollsspelaren och opinionsbildaren Linnéa Claesons tur att vara sommarvärd i P1. I ett sommarprat som rymmer ämnen som porr, rasism och våldtäktskultur avslöjar hon att fyra politiska partier har försökt värva henne. Hon har tackat nej då hon inte vill jobba partipolitiskt men tar tillfället i akt att presentera en liten önskelista med det hon vill se i svensk politik:


En samtyckeslag som innebär att sexet ska vara frivilligt. alltså att du har visat att du vill, inte att du måste visa att du inte vill. jag tror att det är väldigt viktigt för attityden kring sexuella övergrepp och lagen vi har nu är inte tillräckligt anpassad efter frozen fright.


De utdöma fängelsestraffen blir längre och skadestånden högre för sexualbrott och andra brott som begås mot kvinnor för att de är just kvinnor. För mig handlar det om hur allvarligt vi ser på det strukturella våld kvinnor utsätts för av män. Jag säger inte att fängelse är lösningen på allt men det måste finnas en proportionalitet mellan brott och konsekvens och jag tycker straffen som döms ut idag många gånger är ovärdigt låga.


Sex och samlevnad införs som ett eget, obligatoriskt ämne. Skolan borde redan från årskurs 6 upp till gymnasiet ta ett ansvar för att snacka med eleverna om sex och sexuella övergrepp. Porren är bara några klick bort på våra barns mobiler och det man ser i många porrfilmer i dag är mäns våld mot kvinnor. Skolan måste självklart snacka om det här. Det är vissa lärare som redan gör det, men långtifrån alla. Därför är det så viktigt att det införs som ett eget ämne. Att vi lär våra barn redan från början att de har rätt till sin egen kropp och ska respektera andras. Att det inte finns några gråzoner när det kommer till sex, det finns samtycke och så finns det övergrepp.

Foto: IBL