Linnéa Claeson: Jag har alltid varit hatad, men det är värt det

Linnéa Claeson: Jag har alltid varit hatad, men det är värt det

Linnéa Claeson, handbollsproffs och grundare av Assholesonline, har gjort sig ett namn som patriarkatets värsta fiende. Nu är hon gäst i Baaams podd ”När jag var 15”. ”Jag har alltid varit hatad. Det har varit helt okej för det har varit värt det”.

Lyssna på podden här!

På sitt instagramkonto Assholesonline har Linnéa Claeson systematiskt lyft jämställdhetsfrågor och hängt ut män som agerar sexistiskt. Kontot har fått stor uppmärksamhet, hon har fått en enorm följarskara och det har också lett till andra uppdrag. Linnéa Claesson har bland annat föreläst för regeringen och nu är hon aktuell i Aftonbladets Svenska Hjältar-kampanj.

Läs även: ”Varsågod, här är min kuk” – Experten förklarar varför män tycks älska dickpics

I Baaams podd berättar hon om bland annat om allt hat hon tvingas möta – och att det inte är något nytt.

– Jag har alltid varit hatad. Det är jag nu också, på internet. Men det har varit helt okej för det har varit värt det, säger hon i nionde avsnittet av Baaams podd, som baseras på boken ”Saker jag hade velat veta när jag var 15” av Diana Olofsson och Johanna Wester.

Läs även: Linnéa Claeson: Jag måste vara modig – det här är så pass viktigt


I podden får hon också frågan om hur vi borde tänka om Sverige när det kommer till jämställdhet. Är vi så bra som vi tror?

– Vi har inte uppnått några av de jämställdhetsmål som regeringen har satt upp. Det är viktigt att veta. Vi har ställt upp 36 mål, men inget av dem är uppfyllt. Jag vill se att regeringen går från ord till handling. Jag tycker att vi ska se till att vi bockar av varenda jävla mål, säger hon och fortsätter:

– En av de största myterna med jämställdshetsarbete är att det tar lång tid. Det tar så lång tid man vill att det ska ta.

Hon passar också på att dela med sig av några råd till andra människor:

– Det är viktigt att man aktivt tänker på att söka sig till det man inte får vanligtvis. Jag behöver aktivt välja andra idoler eller personer man kan se upp till, som inte påminner om mitt vanliga flöde. Sök dig aktivt till ett bredare kunskapsfält, ett annat skönhetsideal, se dig om i din omvärld, säger hon.

Hör detta och mer i hela podden här!

Läs mer om När jag var 15-podden:
Alexandra Pascalidou om hatet: ”Att sjunga ut som kvinna har sitt pris”
Ebba Witt-Brattström: Jag vill att unga tjejer ska vara stolta över att de är kvinnor – och inte män
Mikaela Laurén: Jag har varit på botten men jag vägrar att ge mig
Underbara Clara: När jag gör samma saker som män betraktas jag som antifeminist
Seher Yilmaz i Baaams podd: Fattar inte killarna att det inte är okej att tafsa?
Suad Ali i Baaams podd: Jag vill bli FN:s första kvinnliga generalsekreterare
Sabina Ddumba i Baaams podd: Som svart var jag aldrig den snygga tjejen

Foto: IBL