Ljudklippet som delar internet – hör du Yanny eller Laurel?

Ett viralt ljudklipp får folk att diskutera hetsigt på sociala medier. Vad det handlar om? Om en röst säger "Yanny" eller "Laurel".

Läs mer: Äntligen! McDonald’s börjar med sötpotatispommes

Vi minns alla klänningsdebatten som 2015 spreds som en löpeld över internet. Var den blå med svart spets eller vit med guldig spets? Svaren varierade och den som såg blå kunde omöjligt förstå hur andra såg vit. Nu finns det ytterligare en viral vattendelare som tar över internet, den här gången i form av ett ljudklipp.

Debatten handlar om huruvida namnet som en robot läser upp är ”Yanny” eller ”Laurel”. Klippet spreds först på Reddit och har sedan tagit fart i sociala medier.

Det är inte bara oss vanliga dödliga som hetsigt ger sig in i den här debatten, även kändisar som Katy Perry och Chrissy Teigen har sagt sitt.

Amerikanska sajten The Verge har tagit hjälp av professor Lars Riecke för att reda ut varför vi hör olika. Han menar att frekevensen är boven i dramat. På en hög frekvens låter det som ”Yanny” och på en låg frekvens låter det som ”Laurel”. När vi blir äldre har vi en tendens att förlora hörseln på de högre frekvenserna, därför kan yngre personer ha lättare att höra ”Yanny”. Det verkar dessutom spela roll om du lyssnar på klippet på mobilen eller datorn.

Blir du fortfarande inte riktigt klok på vad som hörs? Det här klippet mixtrar med de höga och låga frekvenserna så att du kan höra båda.

Foto: IBL, Skärmdump Twitter