Lotta Schelin: "Vi har aldrig pratat om mens i landslaget"

Lotta Schelin: "Vi har aldrig pratat om mens i landslaget"

Ingen pratar om mens inom idrottsvärlden, menar Lotta Schelin som tycker att det är en fråga om jämställdhet. Nu vill hon uppmärksamma ämnet, berättar hon för TT.

Att mens påverkar oss kvinnor på olika sätt är ingen nyhet, men hur det påverkar våra prestationer inom träning och idrott vet vi fortfarande inte. Något som fotbollsspelaren Lotta Schelin nu vill ändra på. Under uppväxten och hela hennes framgångsrika fotbollskarriär har mensen funnits där, men det har aldrig varit naturlig att prata om, menar hon.

– Man kartlägger oss elitidrottare, man vet allt och gör allt från hjärtundersökningar till blodprover. Men man har inte någon gång kartlagt min menstruation och hur den påverkar mig, säger Lotta Schelin till TT.

Lotta upplever klimatet som väldigt öppet inom landslaget, men hon har trots det aldrig hört någon prata om mensproblem. Ingen vet heller riktigt om det är dumt att hårdträna med svår mensvärk och om det kan öka skaderisken.

– Det är ju svinintressant. Men om någon får en bristning är inte den naturliga frågan att ställa: ”Har du mens?”, säger hon.

Läs mer Äntligen reklam för mensskydd som visar blod

När Lotta själv har mens brukar hon bita ihop och köra på som vanligt. Hon tycker också att det kan vara skönt att träna under mensen.

– Jag kan känna mig ganska konstig i kroppen. Jag säger inte att jag på plan inte kan pricka, men det kanske ändå påverkar reaktionsförmågan – och nu pratar jag bara om mig.

Varför är det då – år 2016 – fortfarande tabu att prata om mens inom idrotten? Enligt Lotta Schelin är det en jämställdhetsfråga och hon tror att mens att uppmärksammats mer om det var män som hade blödningar en gång i månaden. Förmodligen hade förhållandet mellan mens och träning dessutom varit grundligt kartlagt då, menar hon.

Hon berättar också att hon tycker det kan bli komiskt när hon tänker på den utrustningen som alltid är med när landslaget reser.

– Vi har tuggummi, tops, näsdroppar – you name it. Men vi har inga bindor eller tamponger, säger hon.

Läs mer
Äntligen reklam för mensskydd som visar blod
Bästa träningen när du har mensvärk
Modellerna fick nog av kroppshets – tog egna modebilder

Foto: Libresse/Jonas Tobin IBL