Kränika Baaam Louise Åström

Louise Åström: Var är dadshamingen när Joakim Lundell går in i Big Brother-huset?

Joakim Lundell har gått in i Big Brother-huset. I hans kommentarsfält på Instagram finns bara hyllningar. Jag är övertygad om att det inte hade sett ut så om det var en kvinnlig influencer med barn som valt att delta i ett realityprogram.

Ryktena visade sig vara sanna. Under kvällen igår gjorde Joakim Lundell comeback i realityvärlden då han klev in i Big Brother-huset som en ny deltagare.

På Facebook hade han redan meddelat att han kommer vara utan både sociala medier och telefon en tid framöver.

”Jag kommer att vara borta på obestämd tid på ett nytt äventyr”, skrev han i ett inlägg.

Till vardags jobbar Joakim Lundell som Youtuber ihop med frun Jonna Lundell. Paret har en gemensam dotter som snart är ett och ett halvt år gammal. Huruvida det är läge att gå in i Big Brother när man är förälder låter jag vara osagt. Vi är alla fria att ta våra egna beslut och leva våra liv som vi själva vill.

Mindre än 24 timmar efter Joakim Lundells intåg i huset avslöjade TV4 att det hela var en bluff för att skapa innehåll, skriver Expressen. Joakim Lundell är ingen riktig deltagare och kommer att lämna huset efter bara två dagar. Men det var ingen som visste det igår.


Hyllas i sitt kommentarsfält på Instagram

Det som är anmärkningsvärt i den här situationen är hur reaktionerna på Joakim Lundells Instagram ser ut. Under inlägget där han avslöjade sin medverkan strömmade det in hejarop under måndagskvällen. ”Du kommer att fixa det galant”, ”Kör, bara kör” och ”Nu tar du hem hela skiten” är bara ett fåtal av de peppiga orden.

De ilskna kommentarerna och den så kallade ”momshamingen” vi är vana att se hos kvinnliga influencers med barn har i princip uteblivit helt.


Kvinnliga influencers utsätts dagligen för momshaming

När Ida Warg för två år sedan var borta från sin 10 dagar gamla son i 2,5 timmar för att fixa naglarna uppstod en enorm hatstorm. Sonen var hemma med sin pappa. Trots det exploderade hennes kommentarsfält och hon fick höra att hon är en dålig mamma, att det är något fel på henne och att hon utsatte sitt barn för smittorisk.  Det gick så långt att hon fick ägna blogginlägg åt att förklara att ”barnet har en pappa som har exakt lika mycket ansvar som mamman”.

Andra som berättat om momshamingen på sociala medier är Kenza Zouiten, Nour El Refai, Camilla Läckberg och Penny Parnevik. I två långa Youtubeklipp har Penny försvarat det faktum att det är okej att titta på mobilen som mamma och att hon en dag i veckan har inplanerad egentid.


Dadshamingen uteblir

Min fråga är: Var är dadshamingen? Missförstå mig rätt nu. Jag önskar inte någon att bli utsatt för skuldbeläggande hatkommentarer. Men jag är helt övertygad om att kommentarsfältet sett totalt annorlunda ut hos en kvinnlig influencer med barn som valt att gå in i ett realityprogram där man är avskärmad från omvärlden i flera månader. Hon hade översköljts med hat.

Den totala avsaknaden av dadshamingen i Joakim Lundells kommentarsfält talar sitt tydliga språk i hur långt vi har kvar när det kommer till jämställdheten i Sverige.


”Vi behöver förändra normerna”

På Försäkringskassans hemsida går det till exempel att läsa att föräldraförsäkringen funnits i 45 år. 1974 tog mammor ut 99,5 procent av dagarna med föräldrapenningen. 0,5 procent togs ut av männen. År 2019 var samma siffra 70 procent för kvinnor och 30 procent för män.

En Sifo-undersöning från 2016 visar att barn vars föräldrar delade mer lika på föräldraledigheten oftare är nöjda med relationen till båda sina föräldrar.

För att jämna ut siffrorna och förändra klimatet för mammor – både offentliga och icke offentliga – behöver vi förändra våra normer kring hur vi ser på ansvar i föräldraskapet. Jag föreslår att vi börjar genom att låta alla kommentarsfält vara lika fria från all form av skambeläggning som Joakim Lundells i det här fallet.

Läs mer:

Louise Åström: Bombshell vann en Oscar – och jag har problem med det

Louise Åström: ”Er bh blir allt mer obekväm, Victoria’s Secret”

31 tankar jag hade när jag såg premiären av Big Brother