Lovisa, 24: Varför går mannens njutning och utlösning före kvinnans hälsa?

Lovisa Malmberg, 24, skriver om hur det är dags att sluta betrakta preventivmedel som en tjejgrej.

Den här texten publicerades första gången i maj, i samband med Baaams satsning #prataomabort

Jag gick på p-piller från att jag blev sexuellt aktiv och tills för ett år sedan när jag började dejta en kille som inte argumenterade emot när det kom till att använda kondom.

Det var så skönt att inte behöva offra sig för att vi ska kunna ha sex, utan tvärtom få tillbaka min sexlust och känsla av harmoni i kroppen.

Väldigt många kvinnor i heterorelationer som använder hormonella preventivmedel har samma upplevelse: preventivmedlen sumpar sexlusten.

Läs mer: Johannas abort blev en dokumentär: Vi måste prata om abort


Orsaken till att kondom av många ses som ett dåligt preventivmedel är för att det är pinsamt, förstör stämningen, osexigt, dyrt och osäkert.

Därför blir det så att kvinnan får ta ansvar för att skydda paret från graviditet så att mannen kan komma när och hur han vill.

Jag tycker att det suger så mycket.

Det suger att kvinnor är ansvariga för mäns sexualitet, vilket yttrar sig bland annat genom att kvinnor blir stirrade på/får negativa kommentarer om vi har ”utmanande kläder”. Vad är det vi utmanar? Mannens förmåga att låta bli att ha sex med oss när och vart han vill?

Det suger att kvinnor är ansvariga för i princip allt som har med sex, sexualitet och barn att göra (det är för övrigt sjukt att SD vill lägga ÄNNU MER skuld, skam och ansvar på kvinnan genom att sänka abortgränsen).

Läs även: En krönika till alla män: Därför måste ni också prata om abort


Det är inte bara frågan om abort som bör belysas, utan även vad som händer innan dess, när två heteropersoner har sex med varandra.

För då ska vi vara jämlika, vi ska ligga på samma villkor, med ett gemensamt ansvar för vad sex kan leda till.

Kondom är ett väldigt bra exempel på varför frågan bör problematiseras, för många argument mot kondom är irrelevanta. Det ÄR inte dyrt, det ÄR inte så att mannen inte kan komma (frågan om kvinnan kan komma är för det mesta sekundär). Om vi slutar se på kondomer som det sämsta alternativet tror jag inte heller att det kommer kännas så stelt och jobbigt som många tänker att det gör.

Något som är självklart och avstigmatiserat är sällan stelt.

Det räcker med skuldbeläggandet av kvinnor i frågor om rör sex nu.

Lovisa Malmberg, juriststudent.