Vilse i andrahandsdjungeln? Så undviker du att bli lurad på bostaden

Vilse i andrahandsdjungeln? Så undviker du att bli lurad på bostaden

Att hitta en bra andrahandslägenhet till en skälig hyra är ingen lätt sak, särskilt i de större städerna. Så undviker du fallgroparna och bedrägerierna som frodas på bostadsmarknaden.

Läs mer: Har du bott dyrt i andrahand? Så kräver du pengarna tillbaka

September är runt hörnet och kanske är det dags för nytt jobb, ny skola eller ny stad. Alla dessa spännande förändringar medför att vi flyttar som tokar i september. Men jakten på bostad är långt ifrån enkel, särskilt om du ska flytta till en stad där bostadsbristen är hög. Vi är många som saknar åren som behövs i bostadskön för att få ett förstahandskontrakt och bankkontot är sällan tillräckligt fullt för att ha råd med en bostadsrätt.

Lösningen stavas ofta andrahandsboende – men marknaden är svårnavigerad och den alltför naiva blir lätt lurad på pengar. Baaam har samlat råden du behöver och varningstecken att hålla utkik efter för att inte bli lurad på andrahandsboendet.


Låter det för bra för att vara sant? Då är det nog det

En egen etta på Södermalm för 4 000 kronor? Det händer inte. Om ett erbjudande låter helt orimligt bra bör du vara försiktig. Fråga vänner och bekanta och håll koll på bostadsannonser för att veta vad hyrorna oftast ligger på i området. Det finns gott om bedragare i de populära bostadsgrupperna på Facebook och det är väldigt enkelt att sno bilder från bostäder på Hemnet. Var särskilt försiktig med annonsörer som har väldigt bråttom att hyra ut sin bostad. På Blocket jobbar man aktivt för att minska antalet bedrägerier och uppmanar användare att anmäla misstänksamma annonser och uthyrare som bryter mot företagets regler, men det är alltid en god idé att vara försiktig och uppmärksam i kontakten med uthyrare.

Begär kontrakt och godkännande från värden

Ett tecken på att uthyraren är oseriös, eller hyr ut svart, är att hen inte vill skriva ett hyreskontrakt. Var noga med att ni båda har en kopia på ett skriftligt kontrakt och be om att få se ett godkännande av andrahandsuthyrningen från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Och ja, även om du är inneboende. Du hittar schablonkontrakt för andrahandsuthyrning här och här.

Dubbelkolla uppgifterna

Gör en enkel googling på uppgifterna som annonsören har lagt ut så som kontaktuppgifter, adresser, namn och fastighetsägare. Ring hyresvärden eller förvaltaren och kolla att annonsören är den som hyr lägenheten och har tillåtelse att göra det. Det är även bra be om att få se legitimation när ni skriver kontrakt.

Skicka ingen förskottsbetalning

Ett varningstecken på att en annonsör är oseriös är att hen kräver en stor summa i förskottsbetalning eller deposition. Du bör du inte gå med på någon betalning förrän du är helt säker på att uthyraren är seriös, du har sett lägenheten, skrivit kontrakt och fått nycklar. Ber annonsören dig om två månadshyror i förskott som en garanti på att du är ”seriös” innan du ens fått se lägenheten? Undvik. Vill hen posta nycklarna till dig efter att första hyran är betald? Undvik. Vill hen ha hyran kontant eller genom Western Union? För guds skull, undvik. Känner du att du har betalat för mycket i hyra? Du kan få tillbaka pengarna, läs mer om hur du går tillväga här.

Foto: IBL/Shutterstock