Må bättre med modern mindfulness

Må bättre med modern mindfulness

Tiden räcker inte, eller kanske känns det som en hippiegrej? Men mindfulness behöver inte vara flummigt, svårt eller tidskrävande. Du behöver inte ens lägga mobilen åt sidan.

Det råder inte längre någon tvekan om att mindfulness kan göra skillnad i ditt liv genom att dämpa ångest, förbättra sömnkvaliteten, minska stress, öka koncentrationen och bygga bättre relationer. Genom att lära oss övningar, som hjälper oss att vara närvarande i varje ögonblick istället för att stänga av, kan vi lättare bemästra vardagsdramatik och lindra ångest. Kanske har du känt att du vare sig har tid eller tillräckligt med energi för att testa? Eller tycker du att det känns för flummigt?

Grundaren av succéappen Buddhify och författare till boken This is happening: Redesigning mindfulness for our very modern lives, Rohan Gunatillake, menar att bilden av mindfulness är i behov av en rejäl re-design. Vanliga människor behöver få chansen att upptäcka hur bra och lätt det är, menar Rohan.

Missa inte! 7 enkla sätt att bli mer positiv

Som det här med att vi checkar mobilen typ hundra gånger om dagen (eller vänta, är det inte mer?). Genom att bli medveten om hur det känns att hålla i mobilen och trycka på knapparna, kan förvandla en stressande, ibland adrenalinfylld, vana till en riktig mindfulness-teknik. Hans filosofi är att övningarna ska vara så enkla att du utan problem kan inkludera dem i din vardag.

Läs även Därför är skogspromenader bra för dig

Testa! Säker hållning – säker känsla

Den här enkla övningen är hämtad från boken. Testa!

Har du märkt hur din kroppshållning kan påverka hur du mår? En rak rygg får dig att känna dig skärpt, en mjuk mage ger en avslappnad feeling medan ett öppet, stolt bröst inger säkerhet. Det är alltså inte bara ditt utseende som påverkas, du kommer också känna det du utstrålar. Bli medveten om hur olika känslor i kroppen påverkar ditt humör – hur olika känslor matchar dina rörelser. Att bara göra en liten förändring av din hållning kan vara precis vad du behöver för att få mer energi eller känna dig lugnare inför det där viktiga mötet.

Vill du testa fler övningar? Boken finns att köpa här.

Läs mer
Äntligen reklam för mensskydd som visar blod
Jessica Almenäs nya superpass för synliga muskler
Bästa träningen för mage och lår (plus rumpan!)

Bildkälla Thinkstock