magdalena andersson

4 saker om Magdalena Andersson – favorittippad som Stefan Löfvens efterträdare

Hon är Sveriges nuvarande finansminister och nu även nominerad till att ta över partiledarposten för Socialdemokraterna efter Stefan Löfvens avgång. Här är fyra saker att veta om Magdalena Andersson!
5 kvinnor som förändrar världen just nu
0:60

Efter reklamen: 5 kvinnor som förändrar världen just nu

(0:60)

Slå på ljud

Stefan Löfven avgick oväntat som partiledare för Socialdemokraterna, och diskussioner om vem som skulle ta över inleddes omedelbart. Valberedningen fick tio veckor på sig att ta fram en kandidat inför Socialdemokraternas kongress i november, och den 29 september meddelade valberedningen att Magdalena Andersson nomineras som ny partiledare för Socialdemokraterna.

Eftersom Sverige som bekant aldrig har haft en kvinnlig statsminister anser många att det bör vara en kvinna som tar över posten, och en stor favorit bland svenskar är finansminister Magdalena Andersson. Enligt en snabbmätning som gjorts av Aftonbladet/Demoskop vill var fjärde väljare se henne som efterträdare till Stefan Löfven.

– Hon är väljarnas klara favorit och sossarnas egna favorit, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop, till Aftonbladet.

Men vem är egentligen Magdalena Andersson och vad står hon för? Här är fyra saker du borde veta om henne!

Vem är Magdalena Andersson?

Magdalena Andersson föddes i Uppsala 1967. Mamman var samhällskunskapslärare, pappan lektor i statistik och redan på 80-talet gick hon med i SSU i Uppsala där hon växte upp.

– Jag gick in med ett barns ilska över orättvisor. Jag kände det tidigt väldigt starkt och jag känner fortfarande precis likadant, sa hon i en intervju med Dagens Industri förra året.

Sedan 2014 är hon Sveriges finansminister, den första kvinnan på den posten i en socialdemokratisk regering. Hon är även den första kvinnan att bli vald till ordförande för Internationella valutafondens högsta rådgivande organ IMFC.

Magdalena Andersson är gift med Richard Friberg, professor vid Handelshögskolan i Stockholm. Tillsammans har de två barn.

Hur ser Magdalena Anderssons bakgrund ut?

Magdalena Andersson har studerat vid Handelshögskolan i Stockholm, där hon 1992 avlade en masterexamen i ekonomi och blev civilekonom. Hon var därefter verksam som doktorand i nationalekonomi vid Handelshögskolan, och har även studerat vid Institutet för avancerade studier i Wien i Österrike, och en termin vid Harvard University i USA.

Hon har arbetat som politiskt sakkunnig och planeringschef i Statsrådsberedningen, statssekreterare i Finansdepartementet 2004-2006. Hon har även varit styrelseledamot i den socialdemokratiska tankesmedjan Policy Network, överdirektör vid Skatteverket och rådgivare till Socialdemokraternas dåvarande partiledare Mona Sahlin under åren 2007-2009.

I februari 2012 utsågs hon till Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson och den 3 oktober 2014 utsågs hon till Sveriges finansminister i regeringen Löfven.

Vill inte ta över men sänder dubbla signaler

Även om hon är storfavorit att ta över partiledarposten är hon själv måttligt intresserad av det, i alla fall enligt tidigare intervjuer.

– Jag har alltid svarat likadant på det. Jag ser inte att det är aktuellt för mig och jag trivs bra som finansminister i Stefan Löfvens regering, har hon tidigare sagt till Expressen.

Samtidigt har hon tidigare sagt att hon trivs i strålkastarljuset.

– Jag trivs med att stå längst fram och ha det yttersta ansvaret. Jag gillar att bestämma, har hon sagt i en intervju med SvD.

Har varit elitsimmare

Magdalena Andersson var elitsimmare när hon var yngre, och som junior vann hon två guld i ungdoms-SM i bröstsim.

Foto: TT

Relaterade artiklar
75 länder har haft en kvinnlig ledare – Sverige är inte ett av dem
Så kan du hjälpa människorna i Afghanistan genom säkra bidrag
Sofa Börjesson om marknadshyra: ”Är det så härligt med segregation att vi vill öka den?”