magra modeller

För magra modeller kan leda till fängelse i Frankrike

I dagarna lades ett lagförslag fram i Frankrike, som ska reglera hur smala modeller modehus och agenturer i landet får använda. Förslaget innebär att modeller bara kan bli bokade för ett jobb om de har minst 18 i BMI, vilket motsvarar ungefär 55 kilo för en kvinna som är cirka 175 centimeter lång.

Förslaget innebär dessutom ett förbud mot kampanjer som förespråkar extremt magra ideal, till exempel hemsidor som uppmuntrar till anorexi. Om lagen träder i kraft skulle riskerar anställda på agenturer och modehus som använder för smala modeller böter på 680 000 kronor eller sex månaders fängelse.

– Det är viktigt att fotomodeller ska äta bra och ta hand om sin hälsa, särskilt för unga kvinnor som ser modellerna som ett estetiskt ideal, säger franska hälsoministern Marisol Touraine i ett uttalande.

Länder som Spanien, Italien, Chile och Belgien har redan antagit lagar mot magra modeller. I Italien krävs ett hälsocertifikat på modeller, och även Brasilien överväger att sätta stopp för minderåriga och underviktiga modeller.

Foto: All Over Press

Kvinnan på bilden förekommer inte i texten.