Mäns våld mot kvinnor ökar – regeringen satsar 45 miljoner extra

Mäns våld mot kvinnor ökar – nu skjuter regeringen till 45 miljoner för att bekämpa det

En ny rapport från BRÅ visar att mäns våld mot kvinnor ökar. Och i den kommande vårbudgeten gör regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna en storsatsning för att bekämpa våldet.

Den senaste tiden har mäns våld mot kvinnor diskuterats överallt, mycket på grund av den dokumentär som berättar om Josefin Nilssons liv och destruktiva relation till en man som slutligen blev hennes död.

Och nu står det klart att regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna avsätter 45 miljoner kronor extra i vårbudgeten för att bekämpa våld i nära relationer. Pengarna ska bland annat gå till att stärka stödet för våldsutsatta och hjälpa eventuella barn. Dessutom ska Nationellt centrum för kvinnofrid, som jobbar med att sprida kunskap om ämnet, få tio miljoner kronor extra.

– Vi vet att var fjärde kvinna någon gång i livet kommer att utsättas för våld i nära relationer, så det här är ett oerhört allvarligt problem. Därför är det jätteviktigt att satsa på detta, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, till Sveriges Radio.


Under gårdagen släppte också Brottsförebyggande rådet (BRÅ) sin brottsstatistik för 2018 och där står det klart att det dödliga våldet mot kvinnor i Sverige ökar. 33 kvinnor miste förra året livet till följd av dödligt våld. I två tredjedelar av fallen var våldet på grund av en parrelation, antingen till en nuvarande eller tidigare partner.

Regeringen har som uttalat mål att jämställdhetspolitiken de driver ska få mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Det är den 10 april som finansminister Magdalena Andersson kommer att presentera budgeten, som är den första som regeringen förhandlat fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, och då kommer även mer information om detta presenteras.

– Varje människa ska kunna känna sig trygg i sitt eget hem, och det är klart att våldet påverkar både den som utsätts och barn på ett negativt sätt, så det här är en väldigt prioriterad fråga för regeringen och det är därför vi föreslår den här satsningen, säger Åsa Lindhagen.

Foto: TT