Kvinnohistoria på instagram ger dig koll på kvinnohistorien

Marika Eriksson: "Bara 15 procent i skolans historieböcker är kvinnor"

”Kvinnors historia är ju hela mänsklighetens historia”

Har du också fastnat för spännande instagramkontot Kvinnohistoria? Du är inte ensam, nästan 42 000 följare har hittat till instagramskatten, som fyller följarnas flöden med spännande livsöden med en tydlig gemensam nämnare: huvudpersonerna är kvinnor.

Bakom kontot står Marika Eriksson, till vardags mammaledig från tjänsten som generalsekreterare på Röda Korsets Ungdomsförbund. Baaam tog ett snack med henne om initiativet och om vikten att bredda bilden av vår historia.

Vad fick dig att starta Kvinnohistoria?

– Jag fick idén för tre år sedan när jag såg att kvinnor i historien sällan syntes i sociala medier. Det fanns många konton som delade historiska fakta, men extremt sällan om kvinnor. Samtidigt ville jag få en anledning att plocka upp mitt gamla intresse för historia igen och ha en anledning att läsa lite mer.

Marika startade först kontot på Twitter, där det blev oerhört uppskattat. Snabbt förstod hon att  formatet även kunde passa för Instagram och resten är, tja… historia.

Kontot har nästan 42 000 följare, hur gick det till?

– Jag har inte gjort så mycket själv för att sprida kontot, det har skött sig själv. Andra har lyft det i många sammanhang och många taggar vänner för att tipsa. Jag tror att det har funnits ett behov av intressant och inspirerande innehåll och att kontot fyllt en lucka där.

Marika förklarar att hon försöker blanda högt och lågt, äldre och nyare historia och att den breda mixen gör att det tilltalar många.

 

 

Hur ser dina typiska följare ut ?

– Det är väldigt blandat! Tjejer, damer, historieintresserade i allmänhet, alla möjliga åldrar.

Jag är ju ingen expert utan är själv en historieintresserad amatör och jag hoppas att inläggen ska inspirera till att man googlar vidare och läser mer själv. Jag skriver korta inlägg och följarna fyller ofta på med mer fakta eller andra vinklingar. Vi hjälps helt enkelt åt att få en bredare bild! Det är jätteroligt och väldigt inspirerande, säger Marika.

Vet vi kvinnor för lite om vår egen historia?

– Ja och nej. Egentligen handlar ju inte kvinnohistoria om kvinnors egen historia. Kvinnors historia är ju hela mänsklighetens historia. Däremot har det länge saknats representation och kvinnliga historiska aktörer har ofta glömts bort eller raderats ur den officiella historieskrivningen. Därför är det inte bara kvinnor som vet för lite om kvinnors historia utan både män och kvinnor vet för lite om kvinnor i historien.

Bortglömda eller raderade. I traditionella böcker och muséer lyser kvinnor ofta med sin frånvaro och är vi med är det sällan i huvudroller och rampljus.

– SVT gjorde en undersökning för några år sedan som visade att bara 15% av namngivna personer i skolans historieböcker är kvinnor. Trots att kvinnor i alla tider varit 50% av befolkningen.

Är det på väg att förändras?

– Det finns också ett ökat intresse för kvinnohistoria just nu. Det är en stark trend, säger Marika och nämner både tidskriften Historiskan, Kvinnohistoriskt museum i Umeå, SKBL (Svenskt kvinnobiografiskt lexikon) och det nya museet Stockholms kvinnohistoriska.

Det är tydligt att många har sett att kvinnor är underrepresenterade i historieböckerna och vill bredda bilden.

– Jag tror att det är på väg att bli bättre men som på så många andra håll så är det en bra bit kvar innan det är jämställt.

Är det något särskilt kvinnoöde som fångat dig?

– Det finns så många! Cecilia Vasa, dotter till Gustav Vasa är ett. Hon var en egensinnig prinsessa som verkligen levde livet på många sätt! Jag önskar att någon kunde göra en TV-serie om familjen Vasa med mycket fokus på Cecilia och hennes spännande liv. Typ som The Tudors.

– Ett annat öde är Bessie Coleman som var första afroamerikan att ta flygcertifikat. Hon arbetade med hårt arbete som tvätterska och bomullsplockerska för att spara ihop pengar till att utbilda sig till pilot i Frankrike eftersom ingen skola ville låta henne gå utbildningen i USA. Hon läste franska på kvällarna och tog sig sedan till Frankrike och lyckades ta pilotlicensen. Hon blev en framgångsrik flygartist som gjorde våghalsiga uppvisningar. Hon ville starta en flygskola för afroamerikanska kvinnor men hann aldrig göra det eftersom hon dog då hon kastades ur sitt plan vid en repetition. Ett både inspirerande och tragiskt öde, avslutar Marika.

Få koll på din kvinnohistoria: Läs mer om #firstlady här