Google söktrender 2019

Mest googlade frågorna 2019 – Baaam svarar på de 10 märkligaste

Varför äter hundar gräs? Hur gammal är Madonna? Och vad betyder egentligen boomer? Google har presenterat sin årliga sammanställning av sökningar som trendat mest under 2019. Baaam har valt ut de 10 märkligaste frågorna – här är svaren!

Varje år släpper Google en lista över de sökningar som trendat mest under året. Nu är äntligen listan för 2019 här! Den innehåller dels populära sökord, som iPhone11 och ASAP Rocky, där det är ganska lätt att lista ut varför de är med på listan (den nya luren släpptes nu i höst och ASAP satt i svenska häktet i somras).

Men på listan finns även populära frågor under kategorierna hur, vad och varför. Och där är det inte alltid lika lätt att lista ur varför de faktiskt placerat sig på listan. Baaam har valt ut de 10 frågor som förvånar mest – och har svarat på dem. Detta är till dig som under året funderat både över Madonnas ålder och hållbarheten på ägg. Vi har dessutom lagt till lite bonuskunskap! Häng med!

Hur gammal är Madonna?

Svar: Popikonen Madonna har hunnit fylla 61 år. Men se upp, snart är det augusti igen och då fyller hon 62. För dig som vill ha stenkoll är hon född 1958.

Hur högt är Eiffeltornet?

Svar: Eiffeltornet i Paris är 324 meter högt. Arkitekten är Stéphen Sauvestre. Närmaste t-banestation för dig som är i Paris och vill åka dit är Bir-Hakeim. Tar du pendeln (som i Paris heter RER) går du av vid stationen Champ de Mars – Tour Eiffel.

Hur länge håller ett ägg?

Svar: Enligt Svenska ägg (som är branschorganisation för företagen inom svensk äggnäring) har svenska ägg som förvarats på rätt sätt en hållbarhet som överstiger 28 dagar. Förvarar du äggen i kylskåpet, med den spetsiga sidan nedåt håller äggen sig i minst två månader. Det bäst före datum du ser på äggkartongen följer EU-reglerna som säger att bäst före är 28 dagar efter värpdagen.

Hur lång tid tar det att få pass?

Svar: Enligt Polisens hemsida tar det cirka fem arbetsdagar för att få ett pass eller ett nationellt id-kort. Men, till dig tidsoptimist som läser detta, glöm inte att du behöver förboka tid för att ansöka om pass på de flesta expeditioner. Bara ett fåtal ställen har fortfarande drop-in-tider.

Vad betyder boomer?

Svar: Du är förmodligen en boomer om du googlat detta. Men, frukta inte, här är Baaams pedagogiska förklaring.

 

Varför fick Jeppe lämna Paradise hotel?

Svar: Här finns det risk för missförstånd. I år har två säsonger av Paradise Hotel sänts och i båda säsongerna har det medverkat personer som heter Jeppe. Men eftersom Jesper Bengtsson, som var med i den senaste säsongen åkte ut när han lyfte på en kupa med fel foto under (vilket förklarades ingående i programmet), får vi anta att sökningarna syftar på Jesper Johansson. Han fick lämna den tidigare säsongen under mer mystiska former. I programmet säger programledaren Rebecca Stella att han tvingas lämna ”på grund av upprepade regelbrott”. Enligt Expressen har han även brutit mot säkerhetsregler och hur man i produktionen bestämt att man ska behandla varandra både framför och bakom kamerorna. En mer ingående förklaring än så har inte levererats.

Varför ska man gå på teater?

Svar: Här börjar det bli riktigt intressant och nästan filosofiskt! Och det finns förmodligen en hel del olika svar. Besöker man Lunds teaterförenings hemsida tycker de att svaret på frågan är: För att det skapas magi på scenen, för att känslan att se något live är helt otrolig, för att varje uppträdande är unikt, för att en teater kan få en att tänka till och för att det kan föra samman människor.

Varför kurrar magen?

Svar: Det här svarade tidningen Frida på redan 2018 här. Men, för att sammanfatta så behöver du inte vara hungrig för att din mage ska kurra. Forskning visar att kurrande ljud uppstår när magen ”renar sig själv”. När du käkat tar det ungefär en timme för magen att börja bryta ner maten. Det sker genom att maten kramas genom tarmarna med hjälp av en massa muskler. När musklerna jobbar med maten bildas gaser som kan göra att ljud kommer från din mage. Magrensningen sker oftast mellan måltiderna. Men en intressant detalj är att ju mindre mat du har i magen, desto högre hörs ljuden. Det går att likna vid att det ekar i ett rum som är tomt på möbler.

Varför äter hundar gräs?

Svar: Enligt en veterinär som svarat på frågor hos appen Firstvet kan det finnas flera anledningar till att hundar äter gräs. Dels verkar vissa hundar tycka att gräs (speciellt färskt vårgräs) smakar gott. Men hundar kan också äta gräs för att de mår illa. Även om det är normalt för hunden att äta gräs vid illamående är det inte normalt om hunden kräks regelbundet. Om hunden mår illa har den ofta något mer tecken på mag- eller tarmproblem.

Varför får man hicka?

Svar: Faktum är att forskningen ännu inte funnit ett svar på varför vi får hicka. Men saker som kan orsaka hicka är till exempel, enligt Vårdguiden, att du äter stark mat, dricker alkohol, äter eller dricker för fort eller använder läkemedel som innehåller nikotin som du tar genom munnen. Det som händer när du får hicka är att diafragman (en muskel i den nedre delen av bröstkorgen) drar ihop sig så att du gör en kraftig inandning. Själva ljudet kommer av att dina stämband i struphuvudet stängs. En kul detalj är att det faktiskt finns ett jättelångt och krångligt ord för hicka: hyperneuroakustiska diafragmakontravibrationer. Säg det fem gånger snabbt i rad om du kan!

7 smarta frågor att ställa till din partner
Slå på ljud

LÄS MER:

Det här googlade vi mest på 2019

Baaam testar: ”Så bra är nya Google Nest Hub”

Test: Google Home Mini – är den värd ett köp?

Nu släpps röstfunktionen Google Assistant på svenska – vi har testat