Michaela Forni:  ”Jag kan aldrig lura ångesten, den finns där”

Michaela Forni: ”Jag kan aldrig lura ångesten, den finns där”

En dag fick hon nog och insåg att hon inte behövde vara perfekt. Baaam pratade med Michaela Forni om ångest, höga krav och om att försöka vara snäll mot sig själv.

Vi ses över en lunch på restaurangen Broms i Stockholm. Michaela småpratar med personalen som ger henne tips på hur hon ska lindra sitt ryggskott.

– Ryggskott skojar man inte bort! Jag blev stucken av en giftspindel när jag var tio år. Det gjorde fruktansvärt ont, men annars har jag aldrig varit med om värre smärta än det här.

Michaela är öppen och personlig i allt hon gör, något som alltid har varit viktigt för henne.

– Jag har jättesvårt för att hålla upp en fasad. Det är verkligen inte min grej. Jag är ganska transparent som människa och har alltid fungerat så. Jag är inte någon spännande och tyst person direkt, haha.

Hennes nya bok ”Jag är inte perfekt, tyvärr” är inget undantag när det kommer till transparens. Hon beskriver den som en handbok om ångest.

– Boken handlar om att inte vara snäll mot sig själv och hur man är snäll mot sig själv. Den tar upp allt ifrån bakisångest till panikångest. Om kraven man kan känna på sig att prestera som kvinna i dagens samhälle. Om hur jag själv har känt i olika situationer som har gett mig ångest. Min förhoppning är att du är hoppfull när du läst ut boken.

Läs även Ida Warg: ”Det är sån jäkla hets kring vad man ska äta”

Är du snäll mot dig själv?

– Jag försöker. Men jag kan glömma bort att jag ställer för höga krav på mig och så blir jag arg på mig själv och sen får jag tänka att ”gud, så här taskig kan jag ju inte vara mot mig själv. Jag är ju jättefin och bra, jag gör ju mitt bästa”. Då måste jag påminna mig om att bli snällare.

På en skala mellan 1-10, hur mycket ångest känner du i dag?

– Jag kanske ligger på en trea på ångestskalan och det som orsakar ångesten är mitt ryggskott. Det kan också bero på att jag ska resa bort i morgon. Jag är lite stressad över att allt som ska hinnas med innan dess.

Är det en bra dag att ligga på en trea?

– Nej, det är nog en mindre bra dag. Jag vill gärna ligga på noll eller ett.

Hur kommer det sig att du skrev den här boken?

– Jag var sugen på att skriva en ny bok men visste inte om vilket ämne. Mitt i det gick jag in i väggen och började må lite dåligt. Så jag satte igång att rota i min egen ångest och påbörjade min egen resa. Då kom också idén om boken.

Läs mer: Modellerna fick nog av kroppshets – tog egna modebilder

Du har berättat att du ville vara perfekt, men plötsligt fick du nog. Vad var det som hände?

– Det var egentligen inte en specifik sak som hände, men en morgon när jag var ute och sprang slogs jag av känslan att ”vad håller jag på med? Varför är jag ute och springer en novembermorgon i duggregn och minusgrader när jag inte vill?” Det handlar om att ställa sig själv frågan: Vill jag det här, eller är det vad jag tror att samhället vill av mig? När man ställer sig själv den frågan börjar man göra mer saker för sin egen skull.

Varför tror du att det råder sådan hets att vara perfekt i dag?

– Jag tror att vårt samhälle har byggt upp de här idealen om hur vi ska vara och se ut, och att vi har hamnat i ett hamsterhjul som är svårt att hoppa av. Jag tror också att sociala medier har bidragit till hetsen. Det är lätt att dras med i det och svårt att ta sig ur det. Det är också det min bok handlar om, att vi är fast i ett slags ideal som vi kanske inte behöver vara fast i. För vem handlar mitt liv om? För vem lever jag? Är det för min egen skull eller för att jag ska passa in?

Kan du må dåligt av sociala medier?

– Ja, jag kom på mig själv att få en ångestklump av Instagram. Jag började fundera på varför och kom fram till att man kan vara jättenöjd med sitt liv, men så ser man andra på Instagram som verkar ha det så mycket härligare och så blir man helt plötsligt mindre nöjd. Det blir så lätt att jämföra sig. Jag måste ständigt jobba med det, att inte ryckas med.

Vad ger dig ångest idag?

– Allt! Jag kan få beslutsångest för att jag har svårt att välja vad jag ska äta till vår lunch nu men jag kan också få prestationsångest. Allt kan ge mig ångest.

Läs även Så tänker du dig stark

Vilken är den viktigaste insikten du har fått när du jobbat med din ångest?

– Det är nog att jag aldrig kommer undkomma den. Jag kommer aldrig kunna lura ångesten, den finns där. Det är en kompis som kommer gå med mig i livet. Ångesten är ett faktum, men det går att jobba med den och förhoppningsvis blir jag bättre på att hantera den.

Kan ångest vara positivt tror du?

– Ja, det tror jag. För det kan ge utrymme för reflektion, du kanske tvingas ta tag i saker och det kan hjälpa till som drivkraft i vissa fall.

Har du varit med om det?

– Kanske när det kommer till prestationer. Att jag har haft ångest över att jag inte är bra nog, vilket har gjort att jag har jobbat hårt och det har gett mig en bra karriär. Självklart kan jag vara glad över det samtidigt som det har kostat mycket när det kommer till välmående. Men det var min resa.

Läs även Lotta Schelin: Vi har aldrig pratat om mens i landslaget

Du yogar mycket, vad betyder yogan för dig?

– För mig är yoga symboliskt med välmående. Yogan tar hand om mig på alla sätt. Den tar bort min huvudvärk, den gör att jag blir vig och mer rörlig i min kropp, vilket gör att jag kan leva ett härligare liv. Den bygger muskler åt mig så att jag kan bära hem matkassar. Den får min hjärna att slappna av. Den får mig att koppla bort, andas ut, hitta fokus. Den gör mig stark, uthållig och fin inifrån och ut.

Hur ofta yogar du?

– Nästan varje dag. Det kan vara två minuter på morgonen eller en timme eller två om jag kommer in i det. Jag har yogan med mig genom hela mitt liv och har även varit på en del yogaresor.

Är det ett sätt för dig att hantera din ångest?

– Verkligen! Både yoga och meditation. När du mediterar slutar du tänka. Du fokuserar istället på hur det doftar i rummet eller hur det känns i fingertopparna och då är det de enda tankarna som finns i ditt huvud. Det är väldigt bra om man har mycket ångest.

Vad är viktigast i ditt liv just nu?

– Att ta hand om mig själv och de jag håller kär. Se till att jag lever det livet jag vill leva och att njuta av att jag är frisk och att jag har människor som jag älskar runt omkring mig.

Michaelas nya bok ”Jag är inte perfekt, tyvärr” är en handbok om ångest. Den handlar om hur man hanterar de höga krav som ställs på kvinnor idag.

Michaelas nya bok ”Jag är inte perfekt, tyvärr” är en handbok om ångest. Den handlar om hur man hanterar de höga krav som ställs på kvinnor idag.

Om Michaela
Ålder: 27
Gör: Bloggare, författare
Bor: På Östermalm i Stockholm
Blogg: Forni.se
Instagram: @michaelaforni

Michaelas bästa tips för att stärka självkänslan
#1 Lev det liv som du vill leva och inte det som du förväntas leva.
#2 Ät goda saker.
#3 Våga visa känslor. Då får du ofta gehör som du kanske inte har räknat med och det kan stärka din självkänsla och få dig att känna att du duger som du är.

Läs mer
Yoga girls bästa hälsotips är så inspirerande
Jessica Almenäs nya superpass för synliga muskler
Sov dig smartare och lyckligare
TV-stjärnan: ”Jag får ta en del skit”

Foto Madelen Holmström