Moas serie "Stackars lilla Kukhuvet" – bland det bästa vi sett

Moa Forslind tecknar den satiriska serien "Stackars lilla Kukhuvet". Den är rolig och ger oss ont i magen på samma gång. Och Moa tror alla känner kukhuvet: ”Han kanske är en kollega, morbror, lärare eller din kompis osköna kusin”.

Moa Forslind tror att det går att förändra samhället med hjälp av konst. Hon är 22 år och tecknar serien ”Stackars lilla Kukhuvet”. En rad satiriska bilder som hon själv beskriver som en ventilation över allt hon blir ledsen och frustrerad över.

Läs även: Hon tecknar situationer alla tjejer känner igen – och vi älskar det!

– ”Stackars lilla Kukhuvet” är en rad satiriska ”enrutingar” där en person som bokstavligen ser ut som ett kukhuvud, gör eller säger saker som är jävligt opassande. Men den är skriven ur en sarkastisk sympatisk vinkel, som om stackars kukhuvet inte gör något fel, det är bara alla andra som överreagerar, säger Moa till Baaam.

– Jag tror att de flesta som beter sig som kukhuvet inte ser sina egna fel utan gärna tar på sig den ökända offerkoftan, så jag försöker se det lite ur deras perspektiv. Vad skulle göra dessa personer upprörda? Lite så, tillägger hon.

Moa studerar serieteckning på Kvarnby folkhögskola och det var under ett skolprojekt seriestrippen uppkom.

– Ju mer jag jobbade med den desto fler idéer dök upp, det finns ju så oerhört mycket att inspireras av, tyvärr. Det är som en ventilation över allt det jag blir ledsen och frustrerad över, nästan som självterapi.

Moa tror att vi alla känner Kukhuvet.

– Han kanske är en kollega, morbror, lärare eller din kompis osköna kusin. Han är en metafor för alla dessa personer som en kan vilja kalla för kukhuvud. Han är nödvändigtvis inte samma person från bild till bild, ibland har han mustasch, ibland är han gift, ibland singel, ibland kvinna. Jag vill inte låsa den för mycket, det finns ju så många olika kukhuven.

Tror du att det går att förändra samhället med hjälp av konst?

– Ja det gör jag. Förändring sker väldigt långsamt, trots att det nu känns som om det går framåt så är ett samhälles normer något som inte går att förändra bara sådär, det tar tid. Men jag tror att en av de största påverkan en kan göra sker genom kultur och att interagera med människor, visa varandra hur vi känner genom musik och konst. Serier just nu håller på att få ett rejält uppsving i Sverige, speciellt feministiska serier, vilket jag tycker är oerhört bra. Jag hoppas bara att det håller i sig och att fler vågar skapa och stå upp för sina värderingar.

Tar du illa upp av serien? Då har Moa svar på tal!

– Om någon känner igen sig i Kukhuvet och tar illa upp kanske det är dags att omvärdera lite.

Vi kan inte annat än att hålla med. Så klockrent! Se bilder från Moas serie ”Stackars lilla Kukhuvet” i bildspelet nedan! Följ Moa på Instagram här!

Läs mer: Hon tecknar vulvor för att uppmuntra kvinnor att tycka om sin snippa

Bläddra vidare för att se delar av Moa Forslinds serie "Stackars lilla Kukhuvet". 

@moaforslind

@moaforslind

@moaforslind

@moaforslind

@moaforslind

@moaforslind

@moaforslind

@moaforslind

@moaforslind