Modehuset Loewe drar tillbaka randiga plagg efter kritiken

Modemärket Loewe har dragit tillbaka en skjorta och ett par byxor efter att plaggen har liknats vid uniformer från koncentrationsläger. Och det är inte första gången det säljs kläder som ger liknande obehagliga kopplingar.

Randiga byxor och en randig skjorta kan låta väldigt oskyldigt men är inte alltid helt komplikationsfritt, det fick modehuset Loewe just erfara. Nu hade de förmodligen inte alls några nazistiska baktankar när de tog fram plaggen, men det hindrar inte att outfiten med skjortan och byxorna är skrämmande lika en uniform från koncentrationslägren under andra världskriget.

Det här uppmärksammades av det stora Instagramkontot Diet Prada som tar upp tveksamheter inom modevärlden.

”Kan inte se något annat än koncentrationsläger-uniformer i den här ensamblen från Loewe’s William De Morgan baskollektion, en kollektion som ska ”fånga fantasins frihet”. Men just rändernas proportioner och layout, de uniformsliknande kläderna och de framträdande dekorationerna på bröstet gör att det inte lämnar så mycket kvar åt fantasin, eftersom resultatet är så obehagligt. Modemärken som Urban Outfitters och Zara har också haft liknande plagg som har slunkit igenom och som generellt skyllts på tredjepartsleverantörer och snabbt förstörts”, skriver de på sitt Instagramkonto.

Nu har Loewe svarat genom att dra tillbaka de omskrivna produkterna från sina affärer. De har också bett om ursäkt i ett uttalande till CNN och säger att det ”aldrig var deras mening att kläderna skulle påminna om en av de mörkaste perioderna i mänsklighetens historia”.

Zara har kritiserats för liknande kläder

Precis som Diet Prada skriver så är det inte första gången ett modemärke lanserar aningslösa kläder. Zara har suttit i det klistret inte mindre än två gånger. Dels när man lanserade en pyjamaströja för barn med en gul sexuddig stjärna som var obehagligt lik de stjärnor som judarna i koncentrationslägren tvingades bära.

Tröjan som fick Zara att hamna i blåsväder för att den var lik skjortorna i koncentrationslägren.

Tröjan som fick Zara att hamna i blåsväder för att den var lik skjortorna i koncentrationslägren.

Själva sa Zara att det inte alls var tal om en judestjärna, utan att det var en sheriffstjärna från Vilda Västern.

Andra gången var det en svensk kvinna som upptäckte att en blå-vit-randig skjortklänning från Zara var skrämmande lik en fångskjorta från koncentrationslägren.

Urban Outfitters drog tillbaka sitt randiga tyg efter kritik

När Urban Outfitters lanserade en blå- och vitrandig textildekoration med en rosa triangel på dröjde det inte länge förrän Twitter sparkade bakut. Det blårandiga tyget drog omedelbart tankarna till koncentrationsläger och den rosa triangeln till den symbol som homosexuella män tvingades bära. Tyget fanns inte på marknaden särskilt länge.

Tyg från Urban Outfitters.

Tyget hos Urban Outfitters fick många att tänka på koncentrationsläger.

Foto: Twitter, Instagram, TT

 

Läs mer: 

Bik Bok lanserar skidkollektion

Snygga festplagg för dig som inte gillar klänning