Moneybrother dömdes för sexuellt ofredande: ”Man föds inte perfekt”

I dag är han aktuell i Så mycket bättre, men för sju år sedan dömdes Moneybrother för sexuellt ofredande. Nu ställer sig artisten bakom #metoo-kampanjen.

Läs mer: Den ultimata manualen: 10 dräparsvar till Inte alla män-männen

2011 dömdes Anders Wendin, eller Moneybrother som han är mer känd som, för sexuellt ofredande. På klubben Debaser Medis ska han ha tvingat en kvinnas hand innanför hans kalsonger och Stockholms tingsrätt dömde Wendin till 5 000 kronor i böter.

Ikväll är det Wendin som är huvudperson i TV4-programmet Så mycket bättre. För Café berättar han om hur han ser på domen i dag och #metoo-kampanjens framfart.

– Som sagt, jag har ju en dom som är sju år gammal så jag har reflekterat över de här frågorna i flera år. Jag tror att det är viktigt att människor får se hur vanligt det här är – varenda kvinna har ju liksom varit med om det. Och det handlar om attityder och könsroller som sätter sig redan på dagis. Det är ett gigantiskt jobb som måste göras.


Läs mer: Våga skapa dålig stämning – så bemöter du sexuella trakasserier

Wendin bekräftar att även han, precis som många andra män, begått övertramp.

– Man föds inte perfekt. Man får jobba på sig själv och sin attityd liksom. Och mitt mål är att när jag dör ska jag ha gjort mer positivt än negativt i relation till andra människor. Jag har ju förstås reflekterat jättemycket kring de här frågorna, och det har varit hemskt, säger han till Café och fortsätter:

– Men det känns ju lite som att det kan vara en revolution på gång nu. Folk vägrar fortsätta vara tysta, och jag stödjer det. Det är bara positivt liksom. Feminismen har ju testat alla andra vägar. Man har frågat, skrivit, kämpat, pratat… Och någon gång måste man bara sätta ner foten. Och då stryker säkert lite oskyldigt folk med i processen, som nu när folk börjar peka ut varandra på nätet och så där men vad fan ska man göra. Alla andra vägar är ju testade.

Foto: IBL