Nakenselfies – varför blir alla så arga?

Kim Kardashian drog igång en storm av bitchighet i sociala medier när hon i söndags kväll postade en selfie, naken, på sitt Twitter-konto med texten  “When you’re like I have nothing to wear. LOL”. Kritiken var omedelbar och hård. ”Om Kim vill visa kroppsdelar som vi aldrig tidigare sett, borde hon svälja kameran”, menade sångerskan Bette Midler. Och skådisen Chloë Grace Mortez hakade på ”Jag hoppas verkligen du inser hur viktigt det är för unga kvinnor att sätta upp mål, och lära dem att vi har så mycket mer än bara våra kroppar att erbjuda”, kommenterade hon.

Kim skrev till slut ett svar på sin sajt: ”Jag har aldrig förstått varför människor bekymrar sig så mycket om hur andra lever sina liv”, skrev hon. ”Jag tar inte droger, jag dricker sällan och jag har aldrig begått ett brott men jag är ändå en dålig förebild för att jag visar att jag är stolt över min kropp?”.

Hård kritik är vad du har att vänta om du postar en nakenselfie. Det visar, återigen, den stora skillnaden mellan hur vi ser på män och kvinnor. För tror du en man hade fått av samma upprörda reaktioner om han gjort samma sak? Tillskrivs en man samma ansvar som en kvinna i sådana här sammanhang? Troligtvis inte. Varför möts kvinnliga nakenselfies av så mycket upprördhet? Och vad tycker du om den nya Instagram-trenden där allt fler visar allt mer hud? Är det bara en sorglig manifestation av vår tids extrema narcissism, eller kan den här typen av bilder vara ett sätt för tjejer att ta kontrollen över våra kroppar och använda selfien som ett uttryck för den friheten? Berätta gärna för Baaam vad du tycker – kommentarsfältet är ditt.