basta van pojkvan douchebag

När din bästa vän dejtar en douchebag

Din kompis har hittat en partner – som du inte står ut med. Känner du igen dig? Du är inte ensam.

Du kanske också gillar:
15 tecken på att du är världens bästa wingman
Bucket list: Äventyren du och din bästa vän ska göra i sommar
Därför är din bästa vän den enda du behöver när du är bakis

Det är en oskriven regel att vara glad för sin kompis skull när hon hittar kärleken. Men ibland gör kompisens val av partner att det blir omöjligt. Felicia, 25, var med om att hennes bästa vän träffade en kille som Felicia avskydde. Hon kände att killen inte var värd hennes bästis. Sättet han betedde sig på visade att han inte brydde sig om någon annan än sig själv, berättar Felicia.

– Från början verkade han inte seriös med henne. Sen när de väl blev ihop, ville han aldrig träffa hennes kompisar eller familj. Hon mådde inte bra av honom, men det struntade han också i.

Felicia kände dessutom att hon själv aldrig klickade med killen.

– Jag gav honom en ärlig chans när de blev tillsammans. Men han var en väldigt tråkig person. Han hade inga åsikter, säger hon.

Frågan är: Måste vi umgås meden kompis osofta partner? Enligt kuratorn Sara André kan det underlätta att göra det – i alla fall ibland.

– Även om du ogillar partnern kan det vara schysst mot din kompis. Ett tips är att berätta för henne att det känns viktigt för dig att ni även träffas bara ni två, utan partnern.

I Felicias fall var hon tvungen att stå ut, berättar hon.

– Min bästis var ju kär i honom. Det hade blivit jobbigt för henne om jag var otrevlig och visade att jag inte tålde killen. Istället försökte jag hitta gemensamma nämnare och göra det bästa av situationen. Om han skulle ha varit taskig mot henne när jag var med hade jag däremot sagt ifrån, som med vilken person som helst.

Partnern blir en konkurrent

Det är inte ovanligt att ha svårt för sin kompis partner. Enligt Sara vill många att deras vänner ska vara tillsammans med någon som passar dem bättre, eller behandlar dem bättre.

– Men det kan vara så att du kanske inte matchar med kompisens partner, på grund av olika värderingar, åsikter eller intressen.

En annan variant som vi alla kan känna igen oss i, är när kompisen går så intensivt in i en ny relation att den glömmer bort att också prioritera sina vänner.

– Det gör att du kan bli svartsjuk för att du inte får lika mycket av din kompis tid som innan. Partnern blir på så vis en slags konkurrent. Men det behöver inte vara att du ogillar partnern, utan den nya situationen, säger Sara.

Så vad gör du om din bästis är kärleksblind och du verkar vara den enda som kan rädda henne? Det beror självklart på hur allvarlig situationen är. Ibland stör vi oss på någon av anledningar som kan gå över. Men om din bästis exempelvis förbjuds att göra saker av sin partner eller sällan är glad, är det dags att ta ett snack med henne. Hon kanske inte vill se hur det ligger till – men oavsett vad du får för reaktion har du i alla fall gett henne en tankeställare. Dissa douchen!

Vad kan du göra om du ogillar din BFF:s partner?

#1: Fundera på om det är partnern du ogillar eller om du ogillar att behöva dela din bästis med någon annan.
#2: Försök att ge partnern en chans och försök att lära känna personen – första intrycket är inte allt.
#3: Prata med bästisen om du upplever att du blir bortprioriterad och att hon bara umgås med sin partner.
#4: Om hon mår dåligt av partnern eller om hen är taskig mot henne, är det viktigt att prata med henne om det.
#5: Om du ogillar personen för att ni har olika intressen får du lita på att din kompis har gjort ett bra val och trivs. Det är ju faktiskt det viktigaste.

Läs även:
21 små tatueringar för dig och din bästa vän
Nio fördelar med att festa med din bästa vän
Sju platser du och din BFF måste besöka (innan ni blir vuxna på riktigt!)

Av: Filippa Rosenberg

Foto: Thinkstock