Så hanterar du den där kompisen som alltid vill hävda sig

Jobb, träningsresultat, inredning, resor… Har du och dina kompisar fastnat i tävlingsfällan?

Emelie, 28, umgås med fyra tjejer som hon ser som sina närmaste kompisar. De har ställt upp för varandra och delat med- och motgångar i flera år. Men på sistone har en känsla av konkurrens smugit sig in mellan dem och lagt sig som en tung filt över allt.

– Vi tävlar liksom med varandra. Det kräver massor av energi från mig för att orka… Varje middag, drink och fika med dem gör mig trött, berättar hon.

Liria Ortiz, legitimerad psykolog och psykoterapeut, berättar om baksidorna med tävlingsumgänget.

– Du får inte vara dig själv, du måste hela tiden vara på alerten. När vi inte får vara oss själva blir vi passiva och rädda att säga någonting som kan kritiseras. Man kan aldrig gå på djupet och ha ett riktigt samtal. Det kan förstås vara okej om du har andra vänner, som du kan prata om viktiga saker med. Annars är det jättetråkigt. I värsta fall blir priset högt, umgänget som ju ska vara njutbart kommer få dig att må dåligt.

Läs även 4 knep som gör armhävningar lättare

Flera studier visar hur viktiga vänskapsrelationer är för vårt välbefinnande. Tack vare dem landar vi mjukare när vi råkar ut för jobbiga saker och det är med våra kompisar vi samlar energi. Så varför blir det ibland så här tävlingsorienterat mellan vänner?

– Det finns en rädsla bakom det här beteendet, en oro för vad de andra ska tycka om dig. I en grupp som präglas av avundsjuka och konkurrens är du rädd att inte duga. Om du till exempel skulle misslyckas på något sätt är du rädd att du inte kommer att bli accepterad. Så källan är rädsla, och då etableras även avundsjuka. Avundsjuka är ofta ett tecken på att du inte trivs så bra med dig själv, menar Liria.

Ett visst mått av konkurrenstänk får vi dock leva med även i bra relationer. Avundsjuka hör till vår natur.

– Vi människor fungerar så. Det har med vår historia att göra, där de starkaste alltid har överlevt. Därför har vi behövt jämföra oss med varandra och hela tiden lansera oss själva i förhållande till andra, förklarar Liria Ortiz.

Det är också därför det i vissa perioder kan vara svårt att hantera andras framgångar. När du själv är svag kan det kännas tungt att förhålla dig till andras lycka och framgång. Dessa känslor är mycket mänskliga. Allt handlar om att hantera dem på rätt sätt – låt oss ta en titt på hur.

Så här hanterar du kompis-konkurrens

Liria Oritz hjälper dig med sina bästa tips!

1. Erkänn avundsjukan – det är första steget. Du behöver inte berätta det för din vän, det viktiga är att du erkänner det för dig själv och reder ut varför du känner som du gör. Avundsjukan säger något om vad du vill, använd den som en uppmuntran. Kanske vill du också ha ett nytt jobb? Vad kan du göra för att nå dit?

2. Backa och fråga dig själv vad du egentligen vill visa för din kompis när du känner att du behöver hävda dig. Vad är du rädd att förlora när du inte är dig själv?

3. Prata med din vän om det känns rätt. Fråga vad ni kan göra annorlunda. Men kom ihåg att dina känslor inte är en garanti för att din kompis känner likadant.

4. Tänk på att alla relationer och all vänskap inte behöver vara på ett visst sätt. Alla relationer behöver inte vara djupa, olika vänner uppfyller olika behov. Ingen kan vara ditt allt.

5. Bra vänskap kännetecknas av du i största möjliga mån kan vara dig själv och den andra accepterar att du inte är perfekt, och att du har onda och goda sidor.

Läs mer
Studie visar: Så mycket sex har du under ditt liv
9 saker som förändras i ditt liv när du börjar träna
PT:n tipsar – rumpövningarna som verkligen ger resultat

Bildkälla Thinkstock IBL