Baaams bloggare Natalie Chanise Eriksson skriver krönika om influencers

Natalie Eriksson: ”Hur påverkas ungas självkänsla om influencers bara matar dem med perfektion?”

Baaams bloggare Natalie Chanise Eriksson skriver om hur hon påverkas av att följa stora influencers liv i sociala medier. ”Det känns som att andra influencers inte inser vilket stort ansvar vi har, och det gör mig arg.”

Influenceryrket är ett yrke som är här för att stanna. Vare sig man ser det som ett yrke eller ej så är det sanningen. Jag tror att yrket bara kommer växa och växa med åren och jag tycker faktiskt det är positivt. Äntligen kan alla göra en karriär inom media. Det är många som drömmer om att bli skådespelare, programledare, fotograf och tack vare sociala kanaler som Instagram och Youtube har alla möjlighet att få utlopp för sin kreativitet och få synas.

Men jag är också kritisk till influenceryrket. I dag präglas ungas liv av sociala medier. Istället för att se på Eva och Adam på tv så tittar vi på Youtubers. Istället för att skriva i våra dagböcker postar vi bilder på Instagram.

Trots att sociala medier enligt mig är en kreativ plats där allt är möjligt anser jag också att detta är problematiskt. Utöver de vännerna vi följer så följer vi mängder av influencers, som i sin tur blir våra förebilder. Vi vill se ut och leva som dem.

Jag har varit influencer sedan 2010. I dag är jag 24 år men trots min ålder så påverkas jag något enormt av andra större influencers. Varje dag tänker jag att jag vill se ut som dem, bo som dem och känner att mitt liv bara är värdelöst.

Det känns som att andra influencers inte inser vilket stort ansvar vi har, och det gör mig arg. Jag tycker att det är vår rätt att visa upp vår fina bostad och fina outfits. Men vi måste också göra det med balans. Vad gör det med ungas självkänsla om de bara blir matade med perfektion? Folk försöker påminna unga om att ingens liv är perfekt, men så länge vi influencers visar upp en perfekt vardag kommer de inte att tro på dem.

Att vara influencer är mer än att göra samarbeten och gå på roliga event. Det handlar om att ta tillvara på sin makt att påverka unga. Vi måste visa när precis allt är skit och när vårt hår är fullt med tovor. För vi vet alla att även om vi inte visar det så är vi som alla andra. Vi har finnar, ostädat hem och äter glass till middag ibland, och det är okej. Och det måste också våra följare få se.

TV: 8 power-kvinnor du inte får missa på Instagram
0:57

Efter reklamen: TV: 8 power-kvinnor du inte får missa på Instagram

(0:57)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Amanda Ekström: ”Han sa att jag exponerar mig för mycket på Instagram”
Sofia Börjesson: ”Är Hov1:s Flickorna i Båstad feminisism eller kvinnohat?”
Johanna Bladh: ”Dags att stoppa kvinnohatet på nätet”