Nathalie Mark: Låt oss tacka alla män i dag

Baaams Nathalie Mark skriver om att vi på Internationella kvinnodagen borde ta tillfället i akt och tacka alla män.

Läs mer: I dag är det kvinnodagen – men vad händer sen?

I dag är det den Internationella kvinnodagen, en dag som instiftades för att uppmärksamma ojämställdheten mellan könen och kvinnors situation världen över. Den här dagen brukar mediebruset för en gångs skull tystna och låta texter om ojämställda löner, mäns våld mot kvinnor och det obetalda hemarbetet ta plats i spalterna.

Men så blir det inte här. Jag tänkte istället ta tillfället i akt och passa på att skicka iväg ett tack till alla män världen över.


Tack, till mannen som blockerade vägen när jag skulle gå hem och viskade saker i mitt öra jag önskar att jag aldrig fått höra.

Tack, till mannen som sa att han skulle döda mig för en text jag skrivit och fick mig att bära överfallslarm i veckor.

Tack, till mannen som smekte mig på rumpan när jag försökte ta mig fram till baren och sedan skällde ut mig när jag sa ifrån.

Tack, till alla er som skapat en värld som är så enkel för er att leva i. En värld där ni aldrig behöver vara rädda när ni går hem på kvällen, där ni tjänar mer pengar utan att behöva prestera mer, där ni får beröm när ni byter en bajsblöja och passar barnen en eftermiddag, där ni slipper ta ansvar för sociala relationer och alltid kan dyka upp och vara sköna och få mat på bordet eftersom ni inte behövde ta tag i det heller – det var ju så mycket på jobbet.

Tack, alla män för att ni så föredömligt visat hur man kan skapa en värld där alla ens behov tillgodoses och motståndet är minimalt. Ni har visat att bara man håller varandra om ryggen, låter sina egna gå främst och alltid lyfter upp deras prestationer framför andra så går det att få en värld som ser ut precis som man vill ha den.

Ni är faktiskt en förebild och det känns fint att ha en förebild när det nu är dags att riva ned er värld och bygga en ny bättre värld för oss andra. Ni har haft era årtusenden, det har varit fint för er men allt har sitt slut.

You had a good run – men det är vår tid nu.

Läs också: Den ultimata manualen: 10 dräparsvar till Inte alla män-männen

Foto: IBL