Krönika Nathalie Mark Baaam

Nathalie Mark: Så slipper du få vänner med mindre pengar än du

Visst är det jobbigt att ha vänner med olika ekonomisk situation? Men du kan undvika det med lite smarta livsval! Vi guidar dig till hur du skaffar dig en homogen bekantskapskrets.

Här om dagen publicerades en krönika i Svenska Dagbladet Perfect Guide, kända för sina något världsfrånvända helgreportage, och detta kan vara något så ovanligt som en inblick i den övre-medelklassvärlden i Stockholms innerstad.

Krönikan handlar om att det är jobbigt att vara vän med människor som har en annan ekonomisk situation än du själv. Exemplet krönikören ger är en skidresa till Alperna som han och vänkretsen just nu planerar – och det har ställt till problem! Ska man välja fem- eller fyrstjärnigt hotell? Och vad gör man när inte alla är med på att en skidresa ju är lika med helikopterfärd?


Det må låta dumt alltihop – men han har faktiskt en poäng. Det är jobbigt att få en reality check och inse att ens sätt att leva livet inte är universellt och det är väl också därför många vänder bort blicken från tiggaren utanför Ica. Man vill inte få andras misär och fattigdom kastad i ansiktet när man bara tänkte springa in för att köpa en halv hummer och ett kilo räkor. Det passar sig inte.

Som tur är finns det i dag många sätt att se till att du aldrig behöver träffa någon från en annan socioekonomisk grupp än din egen. Till att börja med kan du välja att studera vidare på universitet eller högskola. Enligt högskolelagen (1 kap. 5§) har visserligen lärosäten en skyldighet att bredda rekryteringen till högskolan och se till att mångfalden ökar, men det går sådär på den fronten.

Majoriteten av alla som studerar på högskolan kommer nämligen från ett hem där minst en förälder också har gått på universitetet. Och väljer du smart behöver du aldrig möta någon från en annan bakgrund – på Handelshögskolan i Stockholm kommer till exempel bara 2,5 procent av studenterna från studieovana hem medan 75 procent har minst en högutbildad förälder.


Dessutom kan du välja din bostadsort med viss eftertanke. Om du bosätter dig innanför tullarna i Stockholm kan du på ett enkelt sätt garantera att dina grannar har en viss inkomstnivå, medelinkomsten ligger här på dryga 38 000 kronor i månaden. Bäst är såklart om du bosätter dig på Östermalm och då gärna i distriktet Hedvig Eleonora. Där ligger medelinkomsten på nästan 50 000 kronor per månad. Garanterat noll chans att behöva ens prata om att bo på Scandic-hotell här!

Du kan såklart ha otur och råka få tag i en bostad nära ett hyresrättshus, men de är i dag så försvinnande få att de enkelt går att bortse från. Och i Hyresgästföreningens rapport ”Nyproduktion och renoveringar av hyresrätter – en för lönsam affär?” konstateras dessutom att 54 procent av hyreshushållen inte har möjlighet att tacka ja till en genomsnittligt prissatt och nyproducerad hyresrätt på 60 kvadratmeter. Så de som ändå får tag i de få kvarvarande hyresrätterna lär även de ha en relativt hög inkomstnivå.

Så, med lite smarta livsval kan du relativt enkelt skaffa dig en helt homogen bekantskapskrets och aldrig behöva möta någon som ifrågasätter din vardag och ekonomi. Då kan skidresan till Alperna ordnas med lätthet och allt förblir frid och fröjd i din lilla bubbla.

Och alla utanför bubblan då? Let them eat cake, som vi säger på salongsminglet.

Läs mer:

Nathalie Mark: ”9 saker jag önskar att jag vetat som först i familjen att studera på universitetet”
Bostadskrisen fortsätter – nu tar det 35 år att spara ihop en kontantinsats i Stockholm