Sofia Börjesson ser tillbaka på två år med metoo – och blickar framåt mot det tredje.

Nej, det är inte "två år sedan metoo" – det är två år MED #metoo

#Metoo pågår fortfarande med full kraft, just nu i länder som Mexiko och Etiopien – och rörelsen fortsätter att förgrena sig. Baaams Sofia Börjesson ser både framåt och tillbaka på revolutionen som bryter tystnadskulturer över hela världen.

Under det första året fick hashtaggen metoo fler än 19 miljoner inlägg på Twitter. Det är omkring 55 000 tweets om dagen där kvinnor har vittnat om att även de har utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp.

Nu har ännu ett år förflutit – men revolutionen är långt ifrån över. Rörelsen, som från början hade starkast fäste i USA och Europa, har spridit sig till ännu starkare tystnadskulturer som Iran, Japan och Indien. Och nu bubblar revolutionen i såväl Mexiko som i Etiopien vilket ger hopp om vidare spridning i Latinamerika och Afrika.


Andra året av #metoo – kvinnor fortsätter att få nog

#Metoo fick sitt genomslag tack vare modiga kvinnor som inte längre orkade hålla tyst. Lulu Carter och Cissi Wallin i Sverige, Shiori Ito i Japan, Tanushree Dutta i Indien och nu Ana G. González i Mexiko. Listan på förgrundsgestalter kan göras lång, och fler lär det bli innan revolutionen är över.

Bollywood-stjärnan Tanushree Dutta var den första att gå ut med offentliga anklagelser om sexuella trakasserier mot skådespelaren Nana Patekar, och uppståndelsen fick #metoo att börja spridas i Indien för ungefär ett år sedan. Patekat friades från anklagelserna, men rörelsen gav fler mod att berätta om sina erfarenheter och många förövare namngavs: politiker, komiker, akademiker och medieprofiler. Bland annat fick den biträdande utrikesministern M.J. Akbar avgå efter sexbrottsanklagelser från 16 kvinnor.

Det är enormt stort för att vara Indien – ett land där en kvinna våldtas var femtonde minut.


I Iran handlade #metoo mycket om kläder till en början, och man talade mest om iranska kvinnor som inte ens bodde i Mellanöstern – utan i till exempel Sverige och USA. Sexuella övergrepp och genusrelaterade orättvisor inom landet talades det länge tyst om trots att rörelsen var i rullning. Men den långsamma starten till trots har revolutionen ändå kommit igång och satt sina spår – även i Iran.

En lika tydlig som tragisk metoo-koppling är den om Sahar Khodayari, kvinnan som i protest satte eld på sig själv efter att ha dömts till fängelse för att ha gått på fotboll utklädd till man. Efter Sahars död spreds hennes budskap vidare genom den nya hashtaggen #bluegirl, och de båda hashtaggarna har minst sagt gett kvinnorrörelserna i Iran luft under vingarna.


Ana G. González twittrade om en känd mexikansk författare som ska ha slagit och våldtagit ett tiotal unga kvinnor, däribland hennes väninna. Det var så sent som i mars 2019 och utgjorde starten för #metoo i Mexiko. På kort tid har man nu sett förändringar till följd av rörelsens genomslag, bland annat har regeringen öppnat en DNA-bank för att lättare kunna dra våldtäktsmän inför rätta, och myndigheter och militär har tagit fram organisationsförändringar för att synliggöra sexbrott.


En alltjämt pågående revolution

Den som trodde att #metoo tillhörde hösten 2017 har gravt fel. Det är bara att se till utvecklingen som har skett sedan dess och som fortsätter att ske än i dag.

Just nu pågår en metoo-revolution i Etiopien som redan har börjat sprida sig till grannlandet Sudan, och förhoppningen är att fler av Afrikas länder ska haka på. På samma sätt hoppas man att det pågående uppropet i Mexiko ska smitta av sig på resten av Latinamerika.


Förväntningar på år tre med #metoo

Det tredje året med #metoo kommer med andra ord förhoppningsvis vara precis lika händelserikt som det första och andra året. Med spridning till fler länder – och kanske ännu starkare tystnadskulturer som bryts och fler kvinnofrågor som tas upp.

#Metoo-debatten har nämligen inte bara belyst problemen med sexuella övergrepp, den har även gett syre åt andra grenar inom kvinnorörelsen, inte minst kring abortfrågan i Mexiko och frågan om kvinnors rätt att gå på fotboll i Iran.

År tre med #metoo kommer att innebära en fortsättning på kvinnokampen, men det kommer också att innebära saker som rättegången mot Cissi Wallin som inleds i november, och filmer, böcker och teateruppsättningar som kommer att poppa upp – inte minst den omtalade dokumentären Untouchable om Harvey Weinstein.


Så, det är inte ”två år sedan #metoo” som så många rubriker och statusuppdateringar lyder så här i mitten av oktober – det är ”två med #metoo”. Och jag ser redan fram emot framstegen vi kommer att kunna skriva om nästa höst, och hösten efter den.

Illustration: Unni Zetterling

Läs mer:

De gjorde svenska #metoo till en jordbävning – vi listar powerkvinnorna

#Metoo – ett år och 19 miljoner tweets senare