Netflix ber om ursäkt för opassande poster till ”Cuties”

Netflix har hamnat i en kritikstorm om sexistisk marknadsföring för filmen Cuties. Nu ber bolaget om ursäkt – och byter ut bilderna.

Netflix är i blåsväder efter releasen av vad flera kallat för ”rent motbjudande” marknadsföring för en ny film.

Det handlar om den franska filmen Cuties som har premiär på plattformen i September där den på svenska fått titeln Snyggingar. Filmen skildrar en grupp unga tjejer som växer upp i Paris. Huvudkaraktären Amy känner att hon fastnar mellan konservativa normer i sin muslimska familj. Precis som andra flickor i sin ålder vill Amy dansa med sina kompisar, testa smink och bli stor på internet.

Snyggingar utspelar sig i Paris och handlar om elvaåriga Amy som dras mellan två världar.

Filmen hade premiär tidigare i år på Sundance-festivalen, men det är nu när den presenteras på Netflix som flera röster höjts om att företagets marknadsföring kring filmen sexualiserar unga tjejer.

På en poster som gör reklam för den syns fyra flickor i korta shorts och magtröjor när de gör utmanande danspose och på sociala medier har många anklagat Netflix för att man sexualiserar den unga casten.

En användare skriver på Twitter:

”Jag hittade trailern för filmen ”Cuties” på Netflix och den uppenbara sexualiseringen av unga tjejer är FRUKTANSVÄRD. Ingen vill se sitt barn i sådana kläder och poserandes så där. VARFÖR PRATAR INGEN OM DET HÄR?”

Flera reagerade också på beskrivningen som filmen hade på Netflix. Den svenska versionen löd till en början:

”Elvaåriga Amy vill gå med i en dansgrupp där tjejerna twerkar. Men hennes traditionella familj motsätter sig idén, vilket får Amy att börja utforska sin kvinnlighet.”

Missas poängen?

I åsiktsstormen har också en annan sida funnits som menar att det är precis problem som att unga tjejer sexualiseras och lever med många risker på sociala medier, som Snyggingar vill belysa.

Maïmouna Doucouré som regisserat filmen har sagt att hon hittat inspiration till den i sin egen uppväxt.

– Under min research [till filmen] såg jag, på en fest i ett bostadsområde, en grupp unga tjejer i elvaårståldern, som gick upp på scenen och dansade på ett väldigt sensuellt sätt samtidigt som de bar utmanande kläder, säger hon i en intervju med filmsajten Cineuropa.

– I dag, ju sexigare och mer objektifierad en kvinna blir, desto högre värde har hon på sociala medier. Och när du är elva förstår du inte riktigt alla mekanismer, men du tenderar att härma andra för att få samma resultat, säger Doucouré också till sajten.

Netflix ber om ursäkt

Sexistisk eller inte – Netflix har tagit till sig av kritiken och publicerar nu en officiell ursäkt. Bolaget skriver:

”Vi ber om den djupaste ursäkt för det opassande bildspråket som användes till Mignonnes/Cuties. Det var inte OK, inte heller var det representativt för den här franska filmen som vann ett pris på Sundance. Vi har nu uppdaterat bilderna och beskrivningen.”.

Filmen Snyggingar har premiär på Netflix den 9 september.

Källor: Expressen, Refinery29

Foto: Netflix

LÄS MER: 

Svenska världsartister vittnar om sexism i musikbranschen i ny bok

8 gånger Katarina Wennstam tagit kampen mot sexism

Här är kvinnorna som förändrar världen just nu