Nio modeller som utmanar vår syn på skönhet

Nio modeller som utmanar vår syn på skönhet

Vem är det egentligen som avgör vad som är vackert och inte? Jo, det är ofta de ideal som lyfts fram i media. Därför är det viktigt att dessa ideal är varierade och ger en bred bild av verklighetens mångfald. De här nio modellerna är viktiga, inte bara för att de ser bra ut på bild, utan också för att de trotsar våra ensidiga ideal och får oss att ifrågasätta gamla, traditionella uppfattningar om skönhet.

Kolla även in: Victoria’s Secret-modellen: ”Branschen gav mig skeva kroppsideal”

1. Lea T

Modellen Lea T upptäcktes först av Givenchys chefsdesigner Riccardo Tisci år 2010. År 2014 blev hon ansiktet utåt för Redken vilket då gjorde henne till den första transpersonen någonsin att fronta ett globalt skönhetsföretag. Inte en dag för tidigt, säger vi.

”Jag älskar att jobba med Redken eftersom de uppskattar alla sorters skönhet. De tror på individen och jag tycker att det är väldigt viktigt”, sa Lea i en intervju i samband med lanseringen.

2. Denise Bidot

Denise var den första plus size-modellen någonsin på New York Fashion Week, och året var 2014(!). Sedan dess har hon synts i kampanjer för bland andra Target, Forever 21, Macy’s och Nordstrom.

”Allt handlar om att vara bekväm i ditt eget skinn. Det finns inget fel sätt att vara kvinna på”, har hon sagt i en intervju med Variety Latino.

3. Rain Dove

Den här androgyna, lesbiska modellen ser sitt yrkesval som en chans till aktivism.

”Jag tycker att det är annorlunda form av aktivism. Kvinnor ska inte behöva gå in i en mansroll för att känna sig mäktiga, utan de borde kunna gå in i sig själva. Jag tycker inte vi borde se kläder som anpassade för kvinnor och män, utan att vi borde se dem som kläder för människor. 

4. Winnie Harlow

Den 19-åriga modellen Winnie har vitiligo, vilket innebär att hon fläckvis saknar pigment i huden. Hon har tagit modevärlden med storm, bland annat genom sin medverkan i America’s Next Top Model och i en kampanj för klädmärket Diesel.

”Den enda människa som kan få dig att inte känna dig vacker är du själv. Du kan inte låta andra sänka ditt självförtroende utan du måste älska dig själv först innan du kan låta någon annan älska dig själv”, har hon sagt till Today.

5. Myla Dalbesio

Myla har jobbat som modell i flera år men blev en mediasensation när hon medverkade i en kampanj för Calvin Klein som den enda modellen i storlek 10 medan de andra var den traditionella modellsizen, 0. Myla upplevde att hon representerar den grupp av kvinnor som varken är pinnsmala eller plus size, vilka hon menar syns för lite i media.

”Jag är i mitten. Jag är inte smal nog att vara en smal modell, men inte heller tillräckligt stor för att vara plus size. Jag har haft svårt att hitta min plats och att vara med i kampanjen var en så härlig känsla”, kommenterade hon efteråt.

6. Jillian Mercado

Mercado har muskelsjukdomen muskeldystrofi och sitter i rullstol, men det har inte hindrat modellen från att medverka i kampanjer för både Diesel och Nordstrom.

”Det fanns en period när jag jämförde mig med folk runt omkring, men jag insåg att jag levde i en lögn. Vi borde sluta leta efter guidning till hur man blir vacker eftersom det är vi själva som bestämmer det.”

7. Jamie Brewer

Jamie Brewer, kanske mest känd för sin roll i American Horror Story, var den första modellen någonsin med Downs syndrom som gick på catwalken på New York Fashion Week.

”Unga kvinnor ser mig och tänker: ’Om hon kan göra det kan jag’. Det är en sann inspiration att vara en förebild för unga kvinnor och få dem att vara och visa sig själva”, har hon berättat i en intervju.

8. Elliott Sailors

Den kvinnliga modellen gör huvudsakligen jobb där hon poserar som man, trots att hon identiferar sig som kvinna.

”Män behöver inte se så unga ut som möjligt, så nu har jag mer tid på mig att göra karriär”, sa hon i en intervju med New York Post.

9. Carmen Dell’Orefice

Carmen är 83 år gammal och anses vara världens äldsta yrkesverksamma modell. Hon prydde nyligen på omslaget för Harper’s Bazaar Thailand och har jobbat som modell sedan hon var 15 år gammal. Hon har bland annat medverkat i kampanjer för Target och Rolex och även gjort jobb för Vogue och W.

Läs mer!
Sju kändisar som är öppet bisexuella 
Alexandra Bring: ”Det finns jävligt konstiga ideal där ute”

Foto: All over press

Av: Malin Ny