Nu får även Finland samkönade äktenskap – och det är på tiden!

Sedan den 1 mars 2017 tillåts nu samkönade äktenskap och samkönad adoption i Finland. Därmed är nu hela Norden lite mer hbtq-vänligt.

Den 1 mars kunde Finlands första samkönade par omvandla sitt partnerskap till ett äktenskap. Då trädde nämligen en lag i kraft som tillåter samkönade äktenskap och ger samkönade par rätt till adoption.

I Sverige har könsneutrala äktenskap funnits sedan 2009 och i och med Finlands lag har nu hela Norden blivit lite mer hbtq-vänligt.

– Juridiskt tog vi steget 2002 då vi införde registrerat partnerskap. Men det var ju ett andra klassens äktenskap. Därför är det viktigt att homosexuella nu jämställs med heterosexuella och att äktenskapet öppnas för alla, säger sociologen Kati Mustola, som har forskat på homosexualitetens historia i Finland, till finska YLE.

Hon har dock inget bra svar på varför just Finland tog så lång tid på sig när övriga Norden tog förhållandevis snabba kliv framåt.

– Ser man på utvecklingen ur en enskild individs perspektiv så är en tio års väntan en lång tid. Men ur ett längre tidsperspektiv har det gått framåt relativt snabbt, säger Mustola, säger han.