Nu får ensamstående föräldrar mer pengar i plånboken

Nu får ensamstående föräldrar mer pengar i plånboken

Inte sedan 1994 har underhållsstödet till ensamstående föräldrar höjts. Men nu är regeringen och Vänsterpartiet överens – och höjningen kommer snart.

Förhandlingarna inför regeringens höstbudget pågår för fullt och under de senaste veckorna har en hel del beslut presenterats. Och nu har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens på ännu en punkt – att höja underhållsstödet för ensamstående föräldrar, skriver Aftonbladet.

Läs också: Grattis alla studenter – nu höjer regeringen studiebidraget


Underhållsstöd är en ersättning som ensamstående föräldrar som har barn hos sig kan få om den andra föräldern inte kan betala underhåll eller om barnen bara har en förälder.

Från den 1 juli 2018 kommer det stödet att höjas med 150 kronor för barn mellan 11 och 14 år och med 350 kronor för barn mellan 15 och 18 år.

– Ensamstående föräldrar har halkat efter under lång tid, underhållsstödet har bara höjts med hundra kronor sedan 1994, man förstår att det är tufft, säger Ulla Andersson (V), ekonomiskpolitisk talesperson, och fortsätter:

– Det är ju de redan privilegierade som varit prioriterade under lång tid med till exempel RUT och slopad förmögenhetsskatt. Det är andras tur nu – till exempel ensamstående föräldrar , vilka framförallt är kvinnor.

Missa inte! Ung och tomt i plånboken? Snart kan du ta CSN-lån för körkort

I dag ligger stödet på 1573 kronor per barn, oavsett ålder. Den nu överenskomna ökningen tillkommer utöver den ökning med 150 kronor per barn som träder i kraft redan vid årsskiftet.

Foto: IBL