Kvinnliga militärer

Nu får militären (äntligen) kläder anpassade för kvinnor

40 år efter att kvinnorna togs in i den svenska militären ska de nu få kläder som är anpassade efter kvinnokroppar. Dags för en kik på jämställdheten i militären!

1980 var Sverige det första landet i världen som öppnade alla militära befattningar, inklusive de stridande, för kvinnor.

Trots det och trots att antalet kvinnor blir fler och man har en uttalad strävan efter att rekrytera en ännu högre andel kvinnor, är Försvarsmakten en av de mest könssegregerade arbetsplatserna än i dag. Ett tydligt exempel på det ojämställda klimatet är bristen på kvinnliga militärkläder.

Tusentals klagomål

Försvarsmakten har under åren fått in tusentals klagomål om att kläderna är obekväma och sitter dåligt. I en enkät från Officersförbundet konstaterades härom året att 40 procent av kvinnorna inte har ett kroppsskydd som passar, vilket är en säkerhetsrisk, och att cirka 40 procent inte har en uniform som passar.

Ändå har man inte agerat – förrän nu.

Nu äntligen är det dags för uniformer och tillhörande kläder anpassade efter kvinnliga mått. Man ska även ta fram en graviduniform, rapporterar Sveriges Radio.

”Kvinnliga underkläder har ju varit väldigt dåliga och man har föredragit dom manliga kalsongerna istället”, säger Emma Andersson, fänrik på Ing 2 i Eksjö till SR.

”De gamla är förlegade. Jag får citera en kvinna som sade att hon kändes sig som Julie Andrews i Sound of Music när hon tog på kläderna, och så ska det ju definitivt inte vara”, säger Fredrik Ferner, regementsförvaltare på högkvarteret i Stockholm.

Kvinnor i den svenska militären genom historien

Innan 1980 tilläts kvinnor bara på poster som exempelvis sjukvårdare och eller inom frivilligorganisationer som Lottorna. 1980 gjorde kvinnorna entré inom flygvapnet, 1983 inom även armén och marinen och 1989 avskaffades det sista manliga yrkesmonopolet och kvinnor fick tillgång till samtliga militära befattningar, även som stridspiloter och på ubåtstjänster.

Så många kvinnor arbetar i den svenska försvarsmakten

Enligt de senaste siffrorna arbetar idag 20 100 personer dagligen inom Försvaret. Cirka 18 procent av dem är kvinnor. Bland officerare och specialistofficerare är nivån 7 procent och bland gruppbefäl, soldater och sjömän är cirka 11 procent kvinnor.

Foto: TT

Källa: SR, Försvarsmakten

LÄS MER:

Nej, det är inte "två år sedan metoo" – det är två år MED #metoo

Här är framstegen som gjort Sverige mer jämställt

Be a lady they said – feministiska klippet alla borde se