Nominering för Årets grepp till Tidskriftsgalan.

Nu kan Baaam och SvD:s valsamarbete vinna stort journalistpris

Baaam kan vinna ännu ett pris på Tidskriftsgalan 2018 – nu som Årets grepp för valsamarbetet med Svenska Dagbladet.

När Baaam hade funnits i bara 6 månader initierades en ohelig allians. Tillsammans med Svenska Dagbladet skapade vi en gemensam redaktion med uppdraget att lyfta de politiska frågor som unga kvinnor ansåg viktigast inför valet 2018.

Först tog vi ett grepp om bostadskrisen, sedan dök vi ned i klimatet för att slutligen lyfta upp den psykiska ohälsan.

Och nu kan vårt samarbete kamma hem priset i kategorin ”Årets grepp” på Tidskriftsgalan 2018.

Hanna Österberg från Svenska Dagbladet och Nathalie Mark från Baaam har under årets gång och varit ute och föreläst om vinsterna med att våga satsa på oväntade samarbeten.

Hanna Österberg från Svenska Dagbladet och Nathalie Mark från Baaam har under årets gång och varit ute och föreläst om vinsterna med att våga satsa på oväntade samarbeten.

– Det är fantastiskt kul att bli nominerade till Årets grepp! Baaam är ett ungt varumärke och vårt samarbete med välrenommerade SvD är ett bevis på att modig samverkan över gränser kan få oerhört fina resultat. Det borde fler inspireras av – inte bara i vår egen bransch, säger Jennie Sandberg, chefredaktör på Baaam.

Hon får medhåll från Nathalie Mark, andreredaktör på Baaam, som projektlett samarbetet:

– Med Baaams stora kunskap om målgruppen och Svenska Dagbladets tunga kompetens har vi kunnat genomföra idéer vi aldrig skulle gjort annat. Det visar att nytänk och samarbete är vägen att gå i detta ständigt föränderliga medielandskap. Dessutom har vi skapat helt fantastisk journalistik som nått ut långt bortom gränserna för våra mediehus.

Gunvor Frykholm har varit projektledare för Svenska Dagbladet:

– Så roligt att Baaam och SvD:s valsamarbete nominerats i den här innovativa kategorin! Vi har verkligen lyckats bryta ny mark och det känns både stort och viktigt med detta erkännande. Med stor lust och nyfikenhet gifte vi ihop våra olika redaktioner och gjorde kreativ journalistik tillsammans.


Så här skriver juryn:

”Genom en otippad allians tog nystartade Baaam ett grepp om den politiska journalistiken för en ung kvinnlig målgrupp. Tillsammans med rutinerade Svenska Dagbladet bildades en gemensam redaktion, ett nytt formspråk skapades och journalistiken vitaliserades”.

På Tidskriftsgalan är Baaam också nominerade i kategorin ”Årets digitala tidskrift populärpress”.


Här kan ni se de videos vi gjort i samarbetet

De andra nominerade i kategorin ”Årets digitala tidskrift populärpress” är Breakits influencergranskning, Kommunalarbetarens Novellbok ”Det här får de inte på banken” och Tidningen Lantmannens maltkornsmästare. Vinnaren utses den 7 november på Cirkus i Stockholm där Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan äger rum.