Nu sätter 4 445 jurister ned foten mot sexuella trakasserier

Vad som startade i #metoo har blivit en lavin. Efter journalister, skådespelare och sångare är det nu juristerna som protesterar under hashtaggen #medvilkenrätt.

I ett upprop som publicerades i Svenska Dagbladet skriver 4 445 personer under mot sexuella trakasserier inom juristbranschen. Under #medvilkenrätt har fruktansvärda vittnesmål delats. En av dem lyder:

”Efter att jag slutade på tingsrätten som notarie blev en domare på tingsrätten som en mentor för mig. Han stöttade, gav tips och råd och en dag kom han till kontoret och ville att jag skulle betala tillbaka. Med oralsex”.


En jurist som tidigare delat med sig av dåliga erfarenheter från branschen och som nu stöttar uppropet är gymnasieminister Anna Ekström.

”Jag har arbetat som jurist i många år och vet, precis som alla kvinnliga jurister jag känner, att övergrepp förekommer också på juristernas arbetsplatser. För några veckor sedan tog jag ett djupt andetag och berättade om något jag inte tidigare talat om.

Som ung jurist stod jag i en vanlig korridor på en vanlig arbetsplats och diskuterade en mötestid med en manlig jurist. Han var i min pappas ålder och i chefsposition. Utan förvarning drog han med sin hand över min rygg och ner över benen. Min reaktion blev att jag skämdes. I flera år slog jag ner blicken när jag mötte mannen. Jag har varit med om mycket värre. Men jag valde att berätta om denna händelse just för att visa att också resursstarka kvinnor utsätts för kränkningar och att också resursstarka kvinnor tiger och skäms i decennier”, skriver hon i ett inlägg på sin Facebooksida.


Svenska Dagbladet skriver att fyra av Sveriges största advokatbyråer medger att flera fall av sexuella trakasserier har ägt rum. Advokaten Elisabeth Massi Fritz kommenterar uppropet i ett mejl till Expressen:

– Det är förkastligt och stötande att även juristbranschen präglas av sexuella ofredanden och övergrepp mot kvinnor. Förövarna är män som i andra branscher. Det är också en konservativ och hierarkisk bransch med många unga kvinnor som står i beroendeställning, skriver hon och fortsätter:

– Det som är extra vidrigt med det här uppropet är att övergreppen sker av människor som ska representera rättvisa och människors lika rättigheter. Företräder du lagen ska du ta ditt ansvar och föregå med gott exempel.

Det har dessutom startats en Facebookgrupp för uppropet som på kort tid fått över 12 000 medlemmar. Detta lär inte vara det sista vi hör om sexuella trakasserier på jobbet.

Foto: IBL